За малко повече от година футболният свят загуби някои от

...
За малко повече от година футболният свят загуби някои от
Коментари Харесай

Така си отива футболният финес

За малко повече от година футболният свят загуби някои от най-големите в цялата си история. Личности, които биха влезнали във всеки един Идеален тим “за всички времена ”. Към края на 2023 година - Боби Чарлтън. Миналия петък - Марио Загало, първият човек, станал международен първенец като състезател и треньор.

Със сигурност пропущаме и други огромни персони (като Жюст Фонтен, индивидът, вкарал до през днешния ден най-вече голове на един Мондиал).

Няколко неща ги сплотяват. Те са рисували по терените през 60-те и 70-те години най-вече, считани за Златен век на футбола. Тогава играта претърпява голямо развиване - освен с “тоталния футбол ” на Холандия, носи чиста приятност и обаяние, а футболистите са доста по-неподправени и близки до хората. Няма ги реките от пари.
 Франц Бекенбауер, Пеле и Боби Мур. Снимка АП/БТА
Пеле, сър Боби и Кайзер Франц са били механически съвършени, визионери, интелигентни на терена и отвън него, харизматични. Джентълмени, мъжкари (а не примадони)… Били са и другари. Ходели са си на посетители.

Корените на Франц и от кое място идва прозвището му
Роден е на 11 септември 1945 година измежду руините на мюнхенското предградие Гизинг. Произхожда от работническо семейство, татко му е бил пощенски чиновник. Той не е обичал футбола и се е отнасял даже призрително към практикуващите го. Въпреки това Франц-младши стартира да тича след топката. На 9 години се записва в скромния “SC Мюнхен 06 ”.

Известен факт е, че е бил обожател на “Мюнхен 1860 ”, мечтаел е да играе за този отбор. И това е покрай реализиране през 1959 година Планът е бил Бекенбауер и съвсем всичките му съотборници да станат част от съответната възраст в много по-големия “Мюнхен 1860 ” след края на шампионат, в който се оказали противници. Срещат се на финала и се стига до сборичкване, като Франц разменя юмруци с централния бранител на съперника.

Обидата не може да се преглътне и вместо в “Мюнхен 1860 ”, бъдещият Кайзер се озовава в бъдещия исполин “Байерн ”.

Не всичко върви безпрепятствено за огромния гений отвън терена. На 18 година Бекенбауер е изваден от юношеския народен тим на Федерална Република Германия, защото отхвърля да се ожени за бременната си другарка. Поради това си е имал проблеми и в “Байерн ”, та треньорът му Дитмар Крамер е трябвало да му избавя кожата.

Нещо значимо, основно - при започване на футболния си път Бекенбауер играе като централен нападател. След това е върнат обратно като №10, изпробван е и на други позиции в средата на терена. При дебюта си за мъжкия тим на “Байерн ” на 6 юни 1964 година Франц е… ляво крило.
 Франц Бекенбауер с екипа на Федерална Република Германия. Снимка АП/БТА
Постепенно - с изкачването на “Байерн ” до Бундеслигата, той е трайно преквалифициран като либеро. Но не се задържа трайно на позицията си и то във времена, в които играта е доста по-позиционна и консервативна. Защитникът самоуверено потегля напред - когато е нужно и допустимо, а отличната техника и тактически умения му оказват помощ да се усеща удобно на всички места по терена. Силен е и с двата крайници, както и с глава.

Оттам - новаторската роля на Бекенбауер. В идващите години всеки бранител, който дръзва да поеме напред и изненада съперника, бива сравняван с капитана на “Байерн ” и Федерална Република Германия.

Има две версии за появяването на прякора Кайзера, който му се прикачва от 1968-1969 година

Първата гласи, че при аудиенция на “Байерн ” във Виена за другарски мач, той театралничи за фотография до бюст на император Франц Йозеф Първи. И пресата му лепва Футболния Кайзер.

Според в. “Велт ам Зонтаг ” обаче, тази известна градска легенда е единствено легенда, не дава отговор на истината.

Втората история, същинската - съгласно вестника, идва от край за Купата сред “Шалке ” и “Байерн ” на 14 юни 1969 година Бекенбауер фаулира звездата на отбора от Гелзенкирхен Райнхард Либуда, лишава му топката и навлиза в половината на “Шалке ”, като половин минута жонглира пред освиркващите го почитатели на “сините ”.

Либуда е именуван Краля на Вестфалия. А в отразяването си за мача пресата прогласява спечелилия Франц Бекенбауер за Кайзер (Император).
Успехите на Кайзера
Списъкът е доста дълъг, по тази причина, ето най-големите. Като футболист четири пъти е първенец на Бундеслигата с “Байерн ” (три пъти поред) и един път с “Хамбургер ШФ ”, четири пъти е вдигал Купата на страната. По един път печели КНК и Междуконтиненталната купа, само че цели три пъти подред КЕШ (1974-1976 г.). Единственият бранител, който два пъти сграбчва Златната топка (1972 година и 1976 г.).
 Кайзера е най-голямата икона на " Байерн ". Снимка АП/БТА
Световен първенец с Федерална Република Германия (капитан) през 1974. Европейски през 1972 година Има втори и трети места.

В края на 70-те Франц поема към Америка и заиграва в един тим с Пеле - “Ню Йорк Космос ”, като част от футболната инвазия в Съединени американски щати. Следва малко връщане във Федерална Република Германия и още веднъж в Ню Йорк, преди Кайзера да постави край и да се насочи към треньорството.

Като състезател за лидерските му умения, за това по какъв начин е увличал останалите след себе и получавал почитание с финес, могат да се напишат учебници. Същото се придвижва на скамейката.

Федерална Република Германия гръмко се проваля на Европейското през 1984 година и тимът е даден на Франц Бекенбауер. Това е доста мощен отбор с ярки характерности, само че и с тежки спорове и егоцентризъм, както знаем и от фамозната книга на Харалд (Тони) Шумахер “Начален сигнал ”.

Германците не са измежду любимците на Мондиала в Мексико през 1986 година, само че все пак стигат финала и губят трагично с 2:3 в края от Аржентина на Диего Марадона.

Това е краят на този емблематичен “маншафт ” и Кайзера знае това. В идващите години той сменя поколението и през 1990 година в Италия отборът му се връща на международния връх, воден от Лотар Матуес на терена. Ето я короната в неособено дългата, само че популярна кариера на Бекенбауер като треньор.

Два пъти той предвожда обичания си “Байерн ” и го прави първенец през 1994 година През 1996-а печели Купата на УЕФА, а в състава тогава е Емил Костадинов, който вкара гол в един от двата финала с “Бордо ”.

Сред разочарованията на Кайзер Франц е престоят му в “Олимпик ” (Марсилия). Той поема отбора незабавно след триумфа на Световното, а тогава там има доста пари и огромни упоритости. Остава единствено сезон - №1 е в шампионата, само че претърпява проваляне от “Цървена звезда ” с дузпи на финала за КЕШ в Бари.

Бекенбауер заема топ позиции в йерархията на “Байерн ” още от 1994 година През 2009 година отстъпва на Ули Хьонес и от този момент до гибелта си е просто дипломат на футбола.
 Франц Бекенбауер в Берлин. Снимка АП/БТАСветовното през 2006 година, подозренията за корупция, разочарованията
Франц Бекенбауер се потвърждава и като управител на позициите, които заема. Той още веднъж придвижва водачеството и харизмата, както и умеенето да резервира хладнокръвие в сложните моменти, да извлича с финес най-хубавото от хората, с които работи.

Има обаче сянка, с която в последна сметка той си отиде от този свят. В края на 90-те Франц Бекенбауер поема Организационния комитет за Световното в Германия през 2006 година Най-доброто до тогава, споделят. Всичко е безупречно. И аурата на Кайзера блесва за кой ли път.

През юни 2014 година, около всеобщите арести във ФИФА, Етичната комисия на централата налага на Бекенбауер 90-дневна възбрана за футболни действия поради това, че отхвърля да сътрудничи по следствие за корупция за даването на семействата на Световното през 2018 година на Русия и през 2022 година на Катар. Той апелира глобата.

Забраната е вдигната, защото Бекенбауер склонява да сътрудничи. По-късно е осъден със 7000 швейцарски франка санкция и предизвестие поради първичния отвод.

През 2016 година Етичната комисия на ФИФА отваря следствие за корупционна скица за продобиване на Световното през 2006 година Кайзера е измежду футболните функционери, проверявани от швейцарската прокуратура. Тя открива, че са му преведени 1,7 милиона евро от Футболната асоциация на Южна Африка. Той споделя, че това е консултантски хонорар - съветвал е страната по какъв начин да завоюва Мондиала през 2010 година

По-късно данъчните в Германия се хващат за 5,5 млн. евро, които Бекенбауер получил по линия бе компания за залагания преди Световното през 2006 година Той се оправдава, че платил налози в Австрия, където е регистриран тогава.

Случаят за корупция за немския Мондиал е затворен през 2021 година - няма директни доказателства, изтича и отминалостта. А в разнообразни медии се появяват информации за заплащания към Бекенбауер и неговия консултант Фьодор Радман от Москва за съветското Световно - първо за 3 млн. евро, по-късно за по 1,5 млн. Кайзера не ги разяснява.

Казват, че в последните години от живота си великият немец е бил наскърбен. Той се упреквал, че бил неприятен татко. Пред най-близките не криел и обида от обвиняванията към него за корупция. Не се показваше доста, натрупаха му се и куп заболявания.

Но Кайзера си е Кайзер. Усмивката му оставяше диря на всички места, където беше той. А достиженията няма кой да му отнеме или помрачи.

За край си коства единствено да маркираме по какъв начин в Англия изпращат Франц Бекенбауер, поради огромното съревнование във футбола и в доста други отношение сред двете страни. Няма да чуете неприятна дума там. За което оказват помощ възприятието за баланс и финес на Кайзера.
 Франц Бекенбауер. Снимка АП/БТА
Попитан за прословутия край на Световното през 1966 година с най-спорния гол в историята - за 3:2 за домакините, Бекенбауер споделя следното, играейки шах с Боби Мур в пасторално британски имение:

“Гол нямаше. Бях там, доста близо, топката не мина голлинията. Но британският тим заслужи да стане първенец, беше по-добрият на целия шампионат и на финала. Никой не очакваше от нас да стигнем на край, надминахме прогнозите. Какво почувствах след края? Разочарование? Не тъкмо. Облекчение. Трябваше да вардя Боби Чарлтън, а това беше доста, доста мъчно. ”

Сега и двамата джентълмени са в един тим.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР