За конференция и задължителното присъствие свидетелстват разговори в чат приложението

...
За конференция и задължителното присъствие свидетелстват разговори в чат приложението
Коментари Харесай

Родители на ученици от Хуманитарната гимназия във Варна спряха децата си от участие на конференция с Митрофанова

За конференция и наложителното наличие свидетелстват диалози в чат приложението на Фейсбук сред учениците от паралелка “Обществени науки ” в образователното заведение и учителя им по история Ваня Симеонова, с които разполагат от " Дневник ". Събитието е било анулирано късно нощес.

Формален уредник и модератор на събитието е проф. Нина Дюлгерова от катедра " Международна стопанска система и политика " на Варненския свободен университет.

" Каква съветска агитация, имаме единствено едно одобрение от съветския дипломат, възмути се Дюлгерова. Виждате тематиката каква е - " Търсеният мир в актуалния свят ", а също така 145 години от Освобождението. Няма по какъв начин да не получим и от тях нещо ”, показва Дюлгерова. 

Във втори диалог пред “Дневник ” преподавателката предава думите на различен собствен сътрудник, поискал анонимност, съгласно който децата сами поискали да вземат участие в конференцията. Причина за анулираното присъединяване на учениците в конференцията били изпуснати периоди за заявяване пред шефа на гимназията, че би трябвало да подпише заповед за формалното им освобождение от образователни часове, защото поради желанието на децата събитието трябвало да бъде формализирано като част от образователния развой. 

Според програмата на конференцията, изпратена на учениците във варненската Хуманитарна гимназия, тя би трябвало да бъде открита със слово на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Следват лекции, измежду които:

" СМЕРШ във войната с нацизма за мир " на Валентин Събков (СМЕРШ - от съветското Смерть шпионам - " Смърт на шпионите " е част от сталинското армейско контраразузнаване, употребяващо и убийства, постоянно без заповеди и съд, на " антисъветски детайли " и репресии в Полша и Източна Германия след войната)

" България като поръчител за мира на Балканите в интервала (1956 - 1989) ", Симеон Кулиш, секретар на Тракийският теоретичен институт и член на Национално придвижване " Русофили "

" Многополюсният свят - неизбежната действителност " на Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз

" Прибалтика - невъзможният мир " на Вилиан Кръстев от Икономическия университет - Варна, и други



Самите възпитаници изпращат до “Дневник ” фрагменти от диалози във Фейсбук, в които излиза наяве, че преподавателката им по история ги е задължила да участват. От разменените известия излиза наяве, че присъединяване " не е по избор ", че това не зависи от нея и че " всички са освободени от шефа, тъй като ще са на конференция, другояче... ".

Директорът на гимназията Емил Груев отхвърля. Отрича и класният началник на учениците, който “не е осведомен за случилото се и не може да дава отговор на въпроси ”. Старши специалистът по организацията на междинното обучение в Регионалното ръководство на образованието във Варна също показва, че “няма такова нещо ”.

След спомагателни въпроси Русатева повтори, че децата сами са изявили предпочитание да вземат участие в конференцията. " Изненадана съм, че знаете за всичко това, сподели тя. Интересно ми е кой ви е уведомил ".

В бърз отговор на изпратени въпроси от пресцентъра на просветителното министерство написаха: " Във връзка с постъпил сигнал инспекция на РУО - Варна откри, че конференцията се провежда от Съюза на учените в България - секция " История ". Ученици не са били задължавани да вземат участие във форума. "

Mission accomplished!!!
— yoda (@yoda106)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР