За какво се сещате, когато си помислите за Швейцария? Може

...
За какво се сещате, когато си помислите за Швейцария? Може
Коментари Харесай

Най-популярните швейцарски сирена

За какво се сещате, когато си помислите за Швейцария? Може би в главата ви нахлуват висок стандарт на живот, часовници, шоколад, банки и несъмнено сирене.

Швейцарските сирена сякаш нямат потребност от изключително показване – те са нещо като визитната картичка на страната. Ето и кои са най-популярните швейцарски сирена, които човек би трябвало да опита:

Ементал (Emmental) – сигурно това е най-популярният млечен швейцарски артикул. Сиренето е покрито с дупки и има присъщ жълт цвят.

 Фондю

Продуктът ферментира няколко месеца, преди да стане кадърен за консумация. За изработката на единствено една пита сирене, към 70 кг, са нужни сред 700 и 900 литра мляко.

Тет де Муан (Tête de Moine) или още „ главата на монаха “ е полутвърдо и полуотлежало сирене, т.е. млечният артикул зрее сред 3 и 4 месеца.

Интересен факт за това сирене е, че то не се реже с елементарен нож – належащо е да се стърже на розички със специфичен за задачата нож, който се назовава Жирол. Поднесено по този начин сиренето може да се комбинира с всевъзможни салати, самун и други

Грюер (Gruyère) – това сирене би трябвало да отлежи най-малко половин година в специфични мазета, където температурата е не по-малко от 11 и не повече от 14 градуса, а влажността е до 90 %.

 Апенцлер

Грюер е доста подобаващ за подготвяне на фондю – млечният артикул се подготвя от висококачествено непастьоризирано краве мляко. За да се получи един кг от това швейцарско сирене, са нужни 12 литра мляко.

Апенцелер (Appenzeller) е сирене, което се създава при строги условия – забавното освен това сирене е, че се поставя в специфична саламура, в която има подправки. Има доста разновидности, само че класическия му вид би трябвало да зрее три месеца.

Сбринц (Sbrinz) е краве сирене, която се употребява необятно в швейцарската кухня – доста постоянно като сурогат на пармезан. Млечният артикул е със златиста коричка и има твърда текстура – с цел да се настърже се употребява специфичен нож.

Това сирене се прави единствено с краве мляко и може да продължи да узрява до три години, а откакто е готово може да се употребява за приготвянето на разнообразни сосове за паста.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР