За какво допринася една добра сиеста? Черните дрехи наистина ли

...
За какво допринася една добра сиеста? Черните дрехи наистина ли
Коментари Харесай

Как да останем в безопасност при екстремни горещини: експертно ръководство -

За какво способства една добра сиеста? Черните облекла в действителност ли утежняват чувството за жега? Ветерани от най-горещия климат оферират своите препоръки за обезпечаване на хладина, когато Европа и Англия са изправени пред нечувана гореща вълна.

Рейнджърите в Долината на гибелта, Калифорния, са привикнали с температури, доста по-високи от предстоящите във Англия през идната седмица, написа „ Таймс “, представен от БГНЕС.

Нико Рамирес и неговите сътрудници рейнджъри от парка в Долината на гибелта имат предписание. Ако температурата се увеличи над 43C, те работят по тъй наречените другарска система, по двойки, ако някой колабира. Ако надвиши 49C, те подхващат още по-крайни ограничения: влизат на закрито и изчакват до момента в който се разхлади.

А в случай че единствено доближи високите тридесет градуса, както се чака идната седмица в Обединеното кралство? Това за тях е просто извънредно прелестен ден.

В момента, система на високо налягане в Западна Европа, води до рекордни температури във Франция, Испания и Англия.

В Долината на гибелта, Калифорния, необикновената топография значи, че съвсем постоянно има система на високо налягане, освен това много по-екстремна. През 2002 година температурите доближиха 54C.

Докато температурите във Англия се чака да бъдат изключителни, има доста места, където тези градуси са нормални. Хората, които живеят и работят на тези места, са надалеч по-добре приспособени да се оправят и могат да ни предложат препоръки, които да ни оказват помощ да преживеем тези горещини през идващите две седмици във Англия, до момента в който не се върнем към мърморенето за дъжда.

Как да сме в сигурност навън

Когато Рамирес за първи път идва на работа в Долината на гибелта, вятърът безусловно го удря. „ Толкова е горещо, никакво облекчение “, споделя той. „ Никога не съм чувствал нещо сходно. Беше вълнуващо и смиряващо. ”

Долината, евентуално най-горещото място на земята, е под морското ниво. Горещият въздух в основата се издига, само че планините в близост попречват хладния въздух да проникне. Вместо това той рециркулира като фурна с вентилатор. Това значи, че бризът не носи комфорт. „ Когато карам мотоциклет, имам възприятието, че карам през парещ сешоар “, споделя той.

Но даже и тук хората могат да оцелеят. Първата стъпка е проявата на изцяло здрав разсъдък. За да се оправят с жегата, Рамирес и сътрудниците му рейнджъри признават, че слънцето може да наложи ограничавания на всекидневието им и се приспособяват надлежно.

Обикновено те се пробват да свършат работата навън до 10 сутринта и предизвикват туристите да създадат същото. Те се отнасят към топлината малко като алпинистите към надморската височина, като отделят време за адаптация, в случай че са пристигнали от по-хладно място. Когато са на открито, пият доста вода, само че ядат и доста солени закуски. Поддържането на водния баланс значи и заменяне на изгубените електролити.

" Възползваме се най-вече от сутрините “, споделя той. „ Избягването на топлината е предпазен метод да останете в сигурност. “

Какво да вършим в най-горещата част от деня?

Има рецесия в културата на испанската сиеста. Някога можехте да се появите в испанско село в ранния следобяд и да откриете, че единственият симптом на живот е сънлива котка и дървени кепенци, които мързеливо се люлеят под синьото небе.

Тези дни, споделя доктор Хавиер Пуертас, вместо това, от ден на ден намирате хора, които в действителност работят. Всъщност е по-вероятно да откриете традицията на сиеста, поддържана от „ японците “, споделя той, „ и даже от германците “.

Тъй като животът става все по-натоварен и хората се реалокират в климатизирани дребни и огромни градове, Средиземноморието постепенно е изгубило благородната си традиция да спи добре след обяд. Това е същински позор, споделя Пуертас, вицепрезидент на Испанското общество за сън, и е контрапродуктивно.

„ Нуждата от къс сън следобяд е физиологична във всяка просвета “, споделя той. Ето за какво толкоз постоянно пием кафе след обяд, с цел да преодолеем естественото си предпочитание, което е изключително мощно, когато е топло. Но превъзмогването му е неточност, споделя той, изключително в жегата.

Изследванията демонстрират, че ние се представяме по-добре когнитивно, в случай че имаме къса сънливост от към 15 до 20 минути. По-дълго е неприятна концепция, тъй като пречи на нощния сън, само че под половин час, се отразява добре на организма.

Пуертас има съвет по какъв начин да не спите прекомерно дълго. „ Салвадор Дали споделяше, че ще се отдръпна за „ сиеста с лъжица “. Той се настанява в комфортен стол, държейки лъжица. „ Когато мускулният му тонус понижава при по-дълбоката сиеста, лъжицата пада на земята и го разсънва - след точната дълготрайност на здравословна сиеста. “

Какво да облека?

Отговорът би трябвало да е явен. Белите облекла отразяват слънчевата радиация, като я държат надалеч от тялото ви и ви оказват помощ да останете прохладни.

През 1980 година в списание Nature е оповестена публикация със заглавие " Защо бедуините носят черни плебеи в горещите пустини? " „ Изглежда евентуално “, изясняват създателите, „ че актуалните жители на Синай, бедуините, са оптимизирали своите решения за оцеляване в пустинята по време на дългото им престояване в тази пустиня. И въпреки всичко човек може да има подозрения, когато за първи път се сблъска с бедуини, облечени в черни плебеи и пасящи черни кози.

Тяхното следствие сложи началото на спор, който продължава и през днешния ден. Според този документ, който включва наблюдаване на метаболизма и телесната температура на бедуините в черни или бели облекла, цветът на облеклата няма никакво значение за това какъв брой им е горещо. Защо е това? Недвусмислено е, че черните облекла в действителност топлят повече на слънце.

Отговорът, на който се стопираха учените, бе, че черните мантии нагряват въздуха сред тялото и тъканта, създавайки „ мех “, който засмуква въздуха, отвеждайки топлината. Ако е правилно, тогава цветът е по-малко значим от размера - необятните облекла оказват помощ да се запази прохладата.

Въпреки това, това към момента остава мистерията за козите.

Как да се разхладим през нощта?

Причината, заради която хората могат да живеят в Близкия изток през днешния ден, е поради климатиците. A коя е повода, заради която са могли да го вършат в предишното? Е, отново поради климатика. Древните египтяни са измежду първите, които опитват с способи за изкуствено изстудяване.

Знаем, че са окачвали стебла влажна тръстика над вратите през нощта, тъй че бризът да духа през тях, а изпаренията да охлаждат. Има и релефи, изобразяващи плебеи, раздухващи гърнета, цялостни с вода, с цел да реализиран същия резултат без полъха напразно.

Това може да се приложи и през днешния ден. За да поддържате къщата допустимо най-хладна денем, затворете прозорците и завесите. Но през нощта можете да опитате да ги отворите и да окачите влажни кърпи на прозорците.

Тъй като през 21 век е по-трудно да се намерят плебеи във Англия, вентилатор пред купа с вода или даже купа с лед може да реализира сходен резултат, приключва с възприятие за комизъм, публикацията на „ Таймс “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР