За исторически ден в севернокипърския град призрак Вароша пише турският

...
За исторически ден в севернокипърския град призрак Вароша пише турският
Коментари Харесай

От Вароша Ердоган поиска признаване на турската кипърска държава

За " исторически ден " в севернокипърския " град фантом " Вароша написа турският в. " Акшам " през днешния ден по отношение на визитата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган там.

" Обещанията, дадени на кипърските турци, не бяха спазени. Да беседваме за решение въз основата на две страни ", прикани от Вароша през вчерашния ден президентът на Турция.

Ердоган дойде в региона във връзка 37-ата годишнина от провъзгласяването на Севернокипърската турска република (СКТР), която до през днешния ден е приета само от Анкара. Създаването й последва проведен от гръцката хунта прелом през 1974 година, целящ обединяването на Кипър с Гърция. В отговор Турция извърши военна интервенция на острова и той бе разграничен на южна кипърска гръцка част и северна кипърска турска част. През 1983 година кипърският турски парламент разгласи независимостта на така наречен СКТР.

" На нас, като страна поръчител, както и на СКТР не ни остана към този момент самообладание за дипломатически игри. Има един-единствен пострадал в кипърския проблем и това са кипърските турци, чиито права са погазвани с години ", сподели Ердоган.

По думите на президента на Турция е невероятно на острова да бъде открито партньорство с кипърските гърци, които " през 2017 година побегнаха от преговорната маса в Швейцария с думите, че не могат да споделят даже лечебните заведения с кипърските турци ".

" Днес в Кипър има два обособени народа, две обособени страни ", посочи президентът, съгласно който договарянията отсега нататък би трябвало да се водят за реализиране на решение, основано на две обособени страни.

" Йени шафак " показва, че Ердоган и неговият съдружник от Партията на националистическото деяние Девлет Бахчели са направили първото от 46 години посещаване " с огромно алегорично значение " във Вароша.

Известното като " град фантом " предградие на севернокипърския град Фамагуста и тогавашна известна туристическа зона бе отчасти отворено на 8 октомври, откакто десетилетия наред цивилни не бяха допускани в региона, подложен под турски боен надзор, откакто бе зарязан от притежателите си по време на събитията през 1974 година

 Ердоган: В Нова Турция няма да има предварителни избори, това вършат племенните страни Виж още

" Нека никой не чака от нас да се откажем от дейната и действителна роля на Турция на страна поръчител и да прекъснем връзките с Турция ", съобщи и президентът на " СКТР " Ерсин Татар, представен от " Йени шафак ".

В изявлението си Ердоган упрекна кипърските гърци, че " години наред бягат от масата " за договаряния и посочи, че " все пак мирът на острова продължава с поддръжката на Турция ", показва " Милят " в обява, озаглавена " Кипър е наша идея ".

" Кипърските турци живеят на своите земи с вдигната глава, с достолепие и свободно. Кипърският проблем би трябвало да бъде позволен, като правата на турците бъдат обезпечени ", акцентира още той.

" Тюркийе " показва, че за турската делегация във Вароша е била готова почерпка на брега на морето, а постройките в региона са били окичени със флагове на Турция и " СКТР ".

 Протурският претендент завоюва в Северен Кипър: накъде ще върви разграниченият остров Виж още

Същото издание написа за " нагла реакция от Гърция " във връзка изказването от Атина, че визитата на турската делегация отпред с Ердоган във Вароша съставлява " невиждана провокация ".

Каква бе реакцията на Атина

Посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Вароша е невиждана провокация, се споделя в известие на гръцкото външно министерство от през вчерашния ден, представено от организация АНА.

Министерството показва, че това е непосредствено нарушаване на резолюции 550 и 789 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и решенията на Европейския съвет и доказателство за непрекъснато и все по-голямо нарушение от страна на Турция на интернационалното право в Източното Средиземноморие.

" Осъждаме това по най-категоричен метод и чакаме за него да се беседва в детайли на идното декемврийско съвещание на Европейския съвет ", показва министерството.

Гърция неведнъж акцентира, че е за продължение на договарянията под егидата на генералния секретар на Организация на обединените нации за намиране на всеобхватно, заслужено и трайно решение на кипърския проблем на основата на резолюциите на Съвета за сигурност и Европейски Съюз.

За да реализира тази цел, Гърция е в непрекъсната съгласуваност и в цялостно единодушие с кипърското държавно управление, се прибавя в съобщението
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР