За испанците лятото започна още през април с първите гости

...
За испанците лятото започна още през април с първите гости
Коментари Харесай

Прагматизъм и риск: Испания отново заживя нормално

За испанците лятото стартира още през април с първите посетители на Майорка. През 2020 година сезонът се провали напълно, само че в този момент към този момент има мотиви за оптимизъм. Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) предвижда, че в идващите две години Испания ще означи най-високия стопански приръст от всички страни в еврозоната.

Мрачните месеци на 2020 година като че ли към този момент са забравени - тогава Испания беше измежду страните с най-висока смъртност от COVID-19 в Европейския съюз. Маските към момента се носят на всички места и се съблюдава отдалеченост, само че другояче Испания към този момент се завърна към обикновено всекидневие. Тъй като държавният дълг в това време възлиза на 119% от брутния вътрешен артикул, а безработицата е достигнала 20 на 100, в този момент Испания неизбежно се нуждае от нов напредък на стопанската система.

Рискована тактика?

„ От началото на годината съм тук и съм впечатлена от дейния културен живо “, споделя Антония Блау, директорка на „ Гьоте институт “ в Мадрид. От 7 юли нататък панаирът на изкуствата „ Arco “ ще притегли в допълнение хиляди туристи в испанската столица. Правителството очевидно не е прекомерно обезпокоено от новите разновидности на вируса, които биха могли да бъдат импортирани от туристите. Мадридското летище и панаирното градче от месеци работят още веднъж на цялостни обороти, нощният живот тече с цялостна мощ. Барселона се отваря по-бавно, само че и там предстоят интернационалните събития. „ Това обнадеждава “, споделя Блау, която таман откри немски кино фестивал в Мадрид.

Чуждестранни туристи към този момент всеобщо се стичат към Испания, което радва самолетните компании. Някои считат, че политиката на здравната министърка Аюзо е прекомерно лекомислена, само че тактиката на отваряне в това време овладя цялата страна. В началото на пандемията Испания позволи доста неточности, само че в този момент, по публични данни, съвсем половината от популацията е ваксинирано. Всичко става цифрово през смарт телефона, като определящ аршин за реда на имунизациите е възрастта. Испания имаше и преимуществото, че в страната няма доста съперници на имунизирането: „ Всички желаят да се любуват на свободата “, споделя Карлос Уртикоичея, който от една година е основен готвач в рибен ресторант в Мадрид. Той се радва, че заведението му е цялостно с задгранични туристи. За посещаване там не се изискват нито проби, нито регистрации.

От началото на юни отпадна и условието за PCR-тест при влизане в Испания, което сигурно в допълнение подтиква туризма. Неваксинираните или преболедувалите могат да влизат с бърз тест, а за децата под 12 години даже и този тест не е необходим. Все отново, макар целия възторг, испанският държавен секретар по туризма Фернандо Валдес чака сред юли и септември най-много 15,5 милиона туристи. Това биха били едвам 40% посетителите през 2019-та, само че пък двойно повече спрямо предходната година.

Приток на вложения

„ Успяхме да се оправим по най-хубавия метод с една доста комплицирана обстановка и в този момент нашият гастрономически бранш, който бе изключително обиден, стартира да се съвзема “, отбелязва Бенямин Лана, уредник на ревюто „ Madrid Fusion “ и един от водещите в света специалисти в областта на ресторантьорството. Междувременно ползата на капиталовите фондове към испанската индустрия доста е повишен, като те се насочват главно към ресторантьорството и туризма. Както се оповестява от браншовия съюз ASCRI, в първото тримесечие на тази година фондовите вложения в испанската стопанска система са се нараснали с 84% спрямо предходната година, достигайки равнище от 1,12 милиарда евро.

Автор: Щефани Мюлер
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР