За фалитът на Thomas Cook, чийто основател е наричан откривател

...
За фалитът на Thomas Cook, чийто основател е наричан откривател
Коментари Харесай

Как екскурзиите на Thomas Cook се загубиха по пътя?

За банкрутът на Thomas Cook, чийто създател е именуван изобретател на модерната туристическа промишленост, се показват разнообразни аргументи – Brexit, поредност от неприятни управнически решения и неуправляемото равнище на отговорностите. Вероятно обаче си заслужава да забележим този фалит и като начало на края за туристическия модел, който същата тази компания оказа помощ да се сътвори, написа Леонид Бершидски за Bloomberg.

Възходът на Thomas Cook като уредник на екскурзии с трен за английските маси до доминираните от Британската империя Близък Изток и Северна Африка е добре документиран и разказан. Ръководен от концепцията да отвлече средностатистическия гражданин на кралица Виктория от пиенето, баптисткият просветител Томас Кук решил да ги съблазни с концепцията да посетят нови места и да видят нови неща без да напущат зоната си на комфорт. Така пасторът разкрил идея, която и до през днешния ден движи туристическата промишленост.

„ Централно място в неговата нова конструкция заема „ курортът “, написа откривателят Ф. Робърт Хънтър за Thomas Cook and Son, предшественика на настоящия туроператор. “Курортите са места, отдадени на туристите. Това може да са места с огромни естествени хубости, ситуирани в планините или по бреговете. Минералните извори, в миналото непокътнати единствено за заболели, в този момент станаха атрактивни за туристите. Курортът предлага друго настаняване, ориентирано към клиенти с друга кредитоспособност. То варира от пансиони, хотели и гранд хотели (със стотици стаи). Най-развитите курорти имали и трите типа настаняване, плюс храна и други услуги. Курортите имали и пешеходна зона или алея за разходки с друга дължина и форма. И несъмнено – имало дребна войска от чиновници, заети да дават услуги на турситите – сервитьори, готвачи, гидове, пикола и така нататък За да се обезпечи бързото напредване на туристите от вкъщи до курорта и назад, се появили мрежи от туристически насочени услуги – параходи, влакове, сътрудници и туроператори с техните офиси и подразделения. Появили се и туристически организации със личен личен състав и планувани пътувания. Промотъри като Thomas Cook основали и понятието „ туристически сезони “ - време в годината, когато било най-подходящо и преференциално за пътешестване “, приключва Хънтър.

Това е откриването на това, което откривателите назовават „ анклавен туризъм “. Всички прекарвания, като да вземем за пример пътувания до разнообразни екзотични места или завършения се провеждат от курорта (анклавът) като насочна точка. Тази почивка е като галерия – туристите просто преглеждат някакви места и обекти, без да влизат в изключително прикосновение с тях. Алтернативата е интегрираният туризъм, при който пътуващите са в контакт с локалните общности, които обитават дадена страна или район.

Анклавният модел способствал за увеличение на туристическите пътувания и да се разшири обсегът им до нови, непознати територии с малко или даже никаква туристическа инфраструктура и улеснения. Този тип туризъм разчита на профилирана инфраструктура, която е по-лесно да се направи в сравнение с обществената инфраструктура, само че и приложението и е единствено за туристически потребности.

Томас Кук залагат на анклавния модел, тъй като бизнесът им се развива на територии, превзети и следени от Британската империя, като Египет и Судан. Местното население там постоянно било враждебно към европейци и изключително англичани, а нито империята, нито локалните шейхове и крале били заинтригувани от градежа на обществена инфраструктура по европейски модел и качество за всички. Затова туроператора построил своя инфраструктура, с дребни подкупи към локалните управляващи, с цел да дадат позволения.

По този метод, още в края на 19-ти и началото на 20-ти Thomas Cook основава основите на това, което през целия 20-ти век господства туристическата промишленост, доразвито изключително мощно след Втората международна война. Според Британската асоциация на туристическата промишленост, 49% от британците, които са пътували зад граница са си купили туристически пакет за задачата. Основната причина е, тъй като в тези пакети е включено всичко, за което другояче екскурзиантът би трябвало да се погрижи самичък, и също така, те са и постоянно по-евтини, поради отстъпките, които може да реализира един туроператор спрямо самостоятелен странник.

Често обаче, даже и без пакет, доста туристи още веднъж се озовават в курортите, както е било планувано в модела на Thomas Cook, тъй като цялата инфраструктура и логистика на едно пътешестване – от летища и самолетни компании, до хотели и занимания за децата, е обвързано с този модел. Нека не се заблуждаваме – в случай че сами резервираме полети и настаняване настрана, даже и през AirBnB, ние не заобикаляме напълно от модела на „ анклавния туризъм “, а просто го употребяваме частично, или пък просто по друг метод.

В Thomas Cook очевидно са решили, че този модел е вечен и просто би трябвало да доставят на другите генерации туристи желаните от тях пакети. В своя отчет за 2019 година компанията отбелязва и смяна в търсенето на най-активната група туристи – тези под 35 годишна възраст. Вместо алкохони турове и нощни занимания, все по-често се търсят занимания като йога и здравословно хранене. Thomas Cook означиха тези трендове, само че взеха решение да ги третират като елементарни капризи. Има търсене за по-природосъобразни пътувания? Ще спрем да перем кърпите толкоз постоянно и ще популяризираме същите курорти като екологични. Туристите желаят повече прекарвания, които да разгласяват в Instagram? Ще измислим нещо по шаблон. Туристите желаят „ неповторимо локално прекарване “? Трудно, само че ще сложим една табела „ неповторимо “ на всичко, което се сетим.

Източник: https://www.bloombergtv.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР