За едни коронавирусът е проклятие, за други - благословия: от

...
За едни коронавирусът е проклятие, за други - благословия: от
Коментари Харесай

Амазон спечели $23 млрд. за 100 дни по време на пандемията

За едни коронавирусът е проклинание, за други - благословия: от началото на 2020 шефът на " Амазон " Джеф Безос е спечелил над 23 милиарда $. А Бил Гейтс, Уорън Бъфет и други са изгубили по няколко милиарда, показва Дойче веле.

В рецесията с ковид едни обедняват, други стават още по-богати. От началото на 2020 благосъстоянието на притежателя на " Амазон " Джеф Безос се е нараснало с 23,6 милиарда $ - до общо 138 милиарда $. Това излиза наяве от данните на организация " Блумбърг " за свръхбогатите по света - " Bloomberg Billionaires Index ". Дори и в света на милиардерите това е нещо извънредно - никой различен от листата на стоте най-богати хора в света не е нараснал толкоз значително благосъстоянието си от началото на годината, колкото Безос, оповестява уеб сайтът на немската телевизия АРД.

Кой губи от рецесията с ковид?

За съпоставяне: Бил Гейтс, който е втори в класацията на Блумбърг, от началото на 2020 година е изгубил 8,4 милиарда $. А благосъстоянието на третия най-богат човек в света - шефът на веригата за първокласни артикули LVMH Бернар Арно, е намаляло с цели 23 милиарда $. Дори именитият Уорън Бъфет (четвърто място в показателя на Блумбърг) до момента не е съумял да извлече никакви облаги от рецесията с ковид. Точно противоположното даже: разделил се е с 13,3 милиарда $.

Какво по-различно от тях прави Джеф Безос? Много просто: той е началник и основен акционер на една компания, която - като малко други - съумява да извлече изгоди в изискванията на пандемия от ковид. В миг, когато магазините не работят, услугите на най-голямата в света платформа за онлайн-търговия са търсени както в никакъв случай преди. Да отворим една скоба: в разгара на рецесията американският тръст е назначил нови 100 000 чиновници и желае да назначи на работа още 75 000 души.

Критиките към " Амазон "

Същевременно обаче мнозина подлагат на критика отношението на концерна " Амазон " към личните му чиновници. Твърди се, че Безос не прави задоволително, с цел да отбрани чиновниците си от Ковид-19. Това потвърдиха и трима чиновници на компанията в Съединени американски щати. Впоследствие те бяха уволнени поради систематично нарушение на вътрешните правила на компанията.

Преди броени дни парижки съд постанови, че в сегашната рецесия с ковид американската компания за онлайн-търговия не прави задоволително за опазването на здравето и сигурността на чиновниците в логистичните си центрове. В решението се показва, че " Амазон " би трябвало да направи оценка на риска във всичките си складови пространства и да вземе нужните ограничения в отбрана на здравето и сигурността на работещите там. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР