За една година инфлацията в България се е свила наполовина,

...
За една година инфлацията в България се е свила наполовина,
Коментари Харесай

Инфлацията у нас се е свила наполовина за 1 г., но цените продължават да растат

За една година инфлацията в България се е свила на половина, само че цените за потребителите не престават да порастват. Поскъпването е най-значително при храните и горивата. На прага на студения сезон стартират да тежат и разноските за отопление.

Националната статистика мери инфлация от 6,3 на 100 за последния месец. Най-ниската от две години насам. Тенденцията се удостоверява и от сравнението за последната година.

За септември 2022 година годишната инфлация е била 15,6%. Тази година – към септември инфлацията е 6,3%, споделя финансистът Иван Стойков и отбелязва, че цените не престават да порастват, само че със занимателен ритъм.

Официалната статистика даже демонстрира едва изразена дефлация спрямо предходния месец, само че тежестта от повишаването на живота за семействата остава. Малката потребителска кошница нараства с половин % за месец и с близо четири - от началото на годината. Защо обаче персоналната инфлация се разминава с формалната.

Всеки използва разнообразни типове артикули и услуги и заплаща разнообразни пари. В съотвените количества – размера на кошницата, какво има в тази кошница и по какъв брой, добави Стойков.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР