За една година бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал

...
За една година бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал
Коментари Харесай

С колко поскъпнаха горивата у нас за година?

За една година бензинът по бензиностанциите в България е поскъпнал с 13 стотинки за литър, което е нарастване с 5,24%, като наклонността е за поевтиняване, сочат данни на платформата Fuelo, представени от Българска телеграфна агенция.     Ако на 10 февруари 2022 година бензин A95 се е продавал за 2,48 лв. за литър, то година по-късно междинната му цена на дребно е 2,61. Най-скъп бензинът е бил на 8 и 9 юли - 3,41 лв. за литър.     За същия интервал от време дизелът е повишил цената си с 37 стотинки за литър (14,45%). Ако към 10 февруари 2022 година литър от това гориво се е търгувал за 2,56 лв., то към същата дата на тази година цената му е била приблизително 2,93 лв., сочат още данните на Fuelo, представени от Българска телеграфна агенция.    

Най-скъп дизелът е бил в интервала 30 юни 2022 г.-13 юли 2022 година, когато цените са варирали сред 3,55 и 3,56 лв. за литър. И тук наклонността е към поевтиняване.  
За обсъждания годишен интервал се регистрира поевтиняване при пропан-бутана с 14,39% или с 20 стотинки за литър. На 10 февруари 2022 година той е коствал 1,39 лв., до момента в който сега е 1,19.     Информационната организация цитира и ръководителя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев, съгласно който сега пазарите са " условно спокойни " и в очакване на вести както от изток (от Русия и Китай), по този начин и от запад (от Съединени американски щати, които " потискат " цените на горива за понижаване резултата на инфлацията).     " Ако гледаме за месец февруари, аз смятам, че тези цени, които следим сега, които дават отговор на нефта от предвоенно време, само че при по-висок курс на $, би трябвало да се запазят такива, каквито виждаме и през днешния ден ", разяснява още Терзиев пред Българска телеграфна агенция.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР