За двадесет и седми път нашите антарктици се отправят на

...
За двадесет и седми път нашите антарктици се отправят на
Коментари Харесай

Румен Радев обеща пълна подкрепа на българските полярници

За двадесет и седми път нашите антарктици се насочат на теоретичен поход към Южния полюс, с цел да провокират човешките благоприятни условия в едни извънредно рискови условия и да разширят познанието ни за света “. Това съобщи президентът Румен Радев, който одобри през днешния ден на „ Дондуков “ 2 членовете на 27-ата българска антарктическа експедиция, дни преди откривателите да заминат за българската изследователска база „ Св. Климент Охридски “ на о-в Ливингстън.

На гала в Гербовата зала на "Дондуков " 2 президентът поздрави полярниците и по традиция връчи националното знаме на ръководителя на експедицията проф. Христо Пимпирев. Румен Радев акцентира, че българските откриватели на ледения континент постоянно могат да разчитат на поддръжката на президентската институция. Програмата на българските учени за сегашния полярен сезон включва изследвания в региона на климатичните промени и проучвания на биологията в крайбрежната зона на Южния океан до българската база.

„ Изследването на Антарктида от дълго време не е единствено любознание и екзотика – това е към този момент нужда “, уточни президентът и подсети, че леденият континент е барометър за световните климатични промени, метод да познаем по-добре предишното ни, само че и ключ към разгадаването на нашето бъдеще.

Можем единствено да се гордеем, че българската страна и българските учени демонстрираха предвидливост и стратегическо мислене, с цел да може през днешния ден България да има своя антарктическа база, собствен Антарктически институт, да имаме престиж на страна, която е измежду пионерите в изследванията на този толкоз значим за човечеството континент, сподели президентът. Румен Радев благодари на посланиците на Аржентина, Бразилия, Испания и Португалия за взаимната работа на експедициите от другите страни.

„ Знанията за Антарктида и нейните загадки притеглят от ден на ден младежи и това в действителност е бъдещето - да възпитаваме генерации, които да имат ново мислене за бъдещето на планетата “, съобщи в словото си Румен Радев.

„ Ние постоянно сме следвали нашата задача, с която да покажем, че България е уважавана полярна нация и постоянно през годините сме имали поддръжката на президентската институция в сложни условия “, съобщи в отговор проф. Христо Пимпирев. „ Горди сме, че нашата полярна база е център на научни проучвания от целия свят, а нашите учени са ценени от своите сътрудници от други експедиции “, уточни още на церемонията проф. Пимпирев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР