За два месеца намалихме просрочията в Пирогов“ с 1 млн.

...
За два месеца намалихме просрочията в Пирогов“ с 1 млн.
Коментари Харесай

Прокуристът на Пирогов: Болницата може да прибегне до привличане на капитал чрез емисия облигации

„ За два месеца намалихме просрочията в „ Пирогов “ с 1 млн. лв., откакто с изпълнителния шеф доктор Валентин Димитров съставихме проект за погасяването им за укрепване на финансовата дисциплинираност “. Това споделя прокуристът на УМБАЛСМ „ Пирогов “ Пламен Милев в изявление за „ 24 часа “.   

Той добавя, че по едно и също време се обслужват и настоящите си отговорности и без проблем се  изплащат заплатите по НРД.

„ Болницата беше с просрочени отговорности за над 16 млн. лева Голяма част от тях за медикаменти и консумативи, в това число и за реимбурсни импланти. Парите за тези импланти се набират в специфична сметка. Бяха се набрали близо 1,5 млн. лева, а в това време от края на месец януари не беше плащано на доставчиците. Дълговете стартират да се натрупат главно по време на Коронавирус пандемията. Проф. Асен Балтов оставя отговорности в размер на 9 млн., до момента в който проф. Иван Поромански за по-малко от година ги усилва на 16 млн. За мен главната причина за огромните задължения е слабата финансова дисциплинираност и недоброто обмисляне на разноските “, споделя Милев.

По думите му за забавянето на изплащането по остарели контракти и приоритизирането на нови е персонално решение на проф. Поромански. „ Обяснението за това може да го даде само той. Това, което е ясно на всеки, е, че колкото по-старо е едно обвързване, толкоз повече лихви натрупа. Моето определение за тези негови дейности е, че безсмислено са се приоритизирали едни разноски за сметка на други и по този начин в допълнение са се натрупали лихви за забавяния. Ненужното трупане на лихви не е в полза на болничното заведение. В същото време до края на юни проф. Поромански е изхарчил над 4,5 млн. лв. за медикаменти и медицински произведения без публични поръчки и без пазарни изследвания на цените “, акцентира Милев.

Той добавя и че предходния шеф на болничното заведение неоснователно е забавил ремонта на урологията през последната година. „ Още тогава е имало обезпечено финансиране и подписан контракт. Въпреки това част от средствата с еднолично решение на проф. Поромански са изхарчени за друго. Сега стартирахме ремонта и за управлението остава нелеката задача, с изключение на да обезпечи изхарчените към този момент средства, да откри и в допълнение финансиране, тъй като за една година цените на строителните материали са се покачили и надали парите ще стигнат. Така, вместо да възобновим в допълнение оборудването, се постанова да плащаме за управническите неточности на предходното управление. Въпреки това ремонтът към този момент стартира и ще завърши в планувания период “, споделя Милев.

По отношение на финансирането на УМБАЛСМ „ Пирогов “ Пламен Милев декларира, че счита да предложи на идващото съвещание на съвета на шефовете финансова аргументация за издаване на облигации. " Пирогов " е еднолично акционерно сдружение -100% благосъстоятелност на страната. Като комерсиално сдружение болничното заведение може да прибегне до привличане на капитал посредством емисия облигации. На някои това може да им се стори като екзотика, само че е изцяло действително. Това решение е доста по-малко рисково от банков заем, а " Пирогов " сега безпроблемно обслужва четири такива. Привличането на капитал посредством емисия облигации ще даде опция да преструктурираме отговорностите и да разгърнем мощна стратегия за рационализация на оборудването и специализация на млади лекари в чужбина “, споделя той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР