За доставката на общо 15 хил. уреда за 50.3 млн

...
За доставката на общо 15 хил. уреда за 50.3 млн
Коментари Харесай

Над 15 фирми искат да доставят безплатните термопомпи и климатици в София

За доставката на общо 15 хиляди уреда за 50.3 млн лева аплайват огромна част от предходните финалисти в поръчката за доставка на климатици на общината от 2022 година Най-голям е ползата към климатиците и термопомпите. Очаква се общината да подписа контракти през лятото София няма доста време - през 2025 година влизат и зоните за ниски излъчвания за отоплението, които ще обзет 9 централни региона, само че би трябвало да притегли повече семейства, отопляващи се на дърва и въглища
Над 15 компании са кандидатствали в оповестената през есента на Столична община за доставка на климатици, термопомпи и печки на пелети.. Финансирането идва по новата европейска стратегия " Околна среда " и прогнозната им стойност е 50.3 млн. лева

От програмата могат да се възползват семейства и компании, притежатели или съсобственици на жилище в едноетажни и многоетажни жилищни здания.

Поръчката за климатиците и термопомпите беше оповестена в средата на октомври (все още от администрацията на кмета Фандъкова) и е разграничена на четири позиции, най-вече за доставка на климатици (14 хиляди), само че и термопомпи (към 600 бр), пелетни котли и радиатори. Прогнозно, в случай че няма обжалвания, изпълнителите могат да бъдат определени още това лято, с цел да може през зимата въздухът в столицата да бъде по-добър.
Реклама

Голяма част от претендентите са финалисти. Сега за пръв път общината включи термопомпи, като прави усещане, че за тях има огромен интерес - общо 14 компании са кандидатствали за позицията, а 15 се надпреварват за доставката на климатици (втора позиция). Общината възнамерява да подписа рамкови съглашения с най-малко петима реализатори за всяка позиция, както направи и при предишния търг.

Кой играе за климатици и термопомпи
Първата позиция включва доставката на 528 броя термопомпи от типа " въздух - вода " с друга мощ (от 6 до 16 kW), както и на стоманени панелни радиатори - общо 1237 с размери 500x1200 и 500x1800. Стойността е 6.3 млн. лева
Реклама
За нея наддават общо 14 компании. Част от тях са компании, които доставяха климатици и печки по предходната стратегия на общината като " Актив Билд ", неотдавна благосъстоятелност на Даниел Дамянович, която е сключила няколко контракта със Столичната община през 2022 година, Друг прочут участник е " Климатроник " на Цветелина Персийска, която има и строителната " Булстрой-монтажи ", с която обаче не съумя да се класира в търга на общината за ремонт на тротоари. Отново се включват още " Топлик " на Красимир Георгиев,, шуменскат а " НЕС - Нови енергийни системи " , ръководена от Марин Маринов, " Виксо " на Владимир Дишков.

Има и доста нови. Например " Екселор Холдинг ", представлявана от Владимир Дряновски. Тя участваше и в търговете за, множеството от които бяха оповестени през 2019 година, само че поради разнообразни проблеми и даже. " Ескелор " не завоюва нито една от позициите.

Друг нов участник е " Би Джи Ар Груп " на Петър и Мариянна Макариеви, " Интерполис " на Павел Вернаджиев, " Екотерм компания " на Живко Ковачев, " Амиго БГ " на Виктор Джаргов, консорциум " Клима София ", в който влизат " Клима пойнт ", " Куул трейд " и " Евробау Инженеринг ", " Янакиев инженеринг " и " Булклима Инженеринг " на Наско Арнаудов, която се занимава с доставката на климатична техника и термопомпи и през последните години е печелила поръчки на общини и държавни сдружения.

Втората позиция е за 14.2 хиляди климатици (термопомпа въздух - въздух) с друга мощ. Тя е и за най-висока сума - 32.1 млн. лева, или повече от половината на общата стойност на поръчката. За нея интерес са декларирали общо 15 участници, само че множеството са наддаващи и за термопомпите. Този път " Би Джи Ар " е в обединяване с " Мега електроникс ". Включват се още габровската " Смарт Бизнес къмпани ", която напоследък печели поръчки на разнообразни общини, " Кукуда груп " на Красимира Кименова и Веселин Пецанов, обединяване с присъединяване на " Клима Груп ", " Магнум-Д " и " Термофлуид Инженеринг ", още веднъж консорциум " Клима София ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР