За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните

...
За доста хора блендерът не влиза в графата на задължителните
Коментари Харесай

Как да изберем блендер

За много хора блендерът не влиза в графата на наложителните кухненски уреди. На семействата обаче, които всекидневно си вършат течни и кремообразни храни, той е непостижим асистент. С блендера стават доста хубави, тънко обработени смеси като шейкове, крем супи, пастети, разядки, смутита и други най-различни смески, както и несъмнено именитото Дайкири и други алкохолни и безалкохолни коктейли.

“ “Извинявайте за несъмнено тъпия въпрос, но какво е блендер? ” ”

Въпросът по никакъв начин не е тъп, а отговорът му се крие в историята на уреда. Блендерът се появява през 1922, когато Стефан Поплавски основава помагало, с което в магазините в Съединени американски щати се подготвят млечни шейкове и сладоледени миксове с газирани питиета. Първите блендери се състояли от въртящи се ножове в дъното на железен резервоар и били употребявани в комерсиалните обекти. Ресторантите употребили патентования от Поплавски апарат, само че семействата към момента нямали достъп до него. Това се трансформирало, когато Фредерик Осиъс внесъл нововъведения в машинката и я патентовал. Тъй като нямал средства за разпространяването й, те пристигнали от музиканта Фред Уоринг, който по това време страдал от язва и на който била предписана течна зеленчукова диета.

Така се появил първият блендер за домашна приложимост и в средата на 20 в. към този момент повече от милион американски семейства имала уреда. Разновидностите на блендери с въртящ се нож са доста. Блендерът, наложил се всеобщо, е този с кана, а изборът му зависи най-много от това защо считаме да го използваме. Когато купуваме блендер главните характерности, на които би трябвало да обърнем внимание са мощ, тип на каната и най-после функционалности.

Мощност
Изборът на мощ на блендера зависи от това защо ще ви би трябвало - единствено за смутита, за натрошаване на лед или за мелене на по-твърди съставки като ядки да вземем за пример. Скоростите варират от 350 W до 1000W и повече. С по-мощен блендер можете да вършиме повече неща, като и смилането е по-фино. Колкото повече вата е мощността, толкоз по-голяма е и цената на уреда.

Кана
Каната на блендера е в действителност главната част, с която ще сипвате готовите неща, в която ще приготвяте смесите и не на последно място, която ще миете. Стъклените кани са по-масивни и издръжливи, само че са и доста по-тежки. Пластмасовите кани са по-леки, само че пък се измиват по-трудно и се надраскват с времето. Единственото им улеснение в действителност по-лесното повдигане и сипване и по-ниската цена. Друга характерност на каната е нейната съдържимост. Капацитетът й може да стигне до 2-2,5 литра.
Каквато и кана да си изберете, е добре тя да има малко отворче от горната страна през което могат да се прибавят съставки до момента в който блендерът работи.

Други екстри
Към главните характерности на блендера има и функционалности като друг брой скорости, типове копчета, прибиране на кабела под уреда, както и екстрата пулс (или още: кратковременен пуск). Тя се употребява за по-бързо мелене на сухи и гъсти смески и може да бъде доста потребна за разтрошаване на лед. Не на последно място, въпреки и да наподобяват маловажни, са цветът и дизайна на блендера. Те са от голяма важност, тъй като това е апарат, който нормално ще стои навън в кухнята ви. Имайте поради че блендерът е относително висок и в случай че смятате да го държите в долап би трябвало авансово да прецените размерите му.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР