За десет години по програмата за силанизиране на зъби са

...
За десет години по програмата за силанизиране на зъби са
Коментари Харесай

За десет години по програмата за силанизиране на зъби са обхванати 160 хиляди деца

За 10 години по програмата за силанизиране на зъби са обхванати 160 хиляди деца. Това сподели пред публицисти доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз (БЗС). Поставянето на силанти на първите непрекъснати молари на децата във възрастта 5-9 години в България стартира през 2011 година Целта на силанизирането е да се резервира повърхността на зъбите, съобщи Българска телеграфна агенция.

Профилактиката на оралните болести би трябвало да е грижата на страната, добави доктор Шарков. Хората подценяват някои болести на устната празнина, само че има потвърдена връзка сред оралните болести и общите болести. Кариесите и техните затруднения, пародонтозата, зъбната контузия, зъбната ерозия, преканцерози и рак на устната празнина са свързани с риск от сърдечно-съдови болести - миокардит, перикардит, нараснал риск от инсулт и от диабет. Повишеният риск от инсулт и диабет е обвързван с пародонтозата, уточни още доктор Шарков. По думите му пародонтозата измежду бременните е рисков фактор за раждане на бебе с ниско тегло. От затрудненията на кариеса или поради пародонтоза се покачва рискът от хронични бъбречни болести, добави той.

Програмата за профилактика на оралното здраве на децата стартира през 2010 година с прегледи на над 20 хиляди деца и откри, че над 90 на 100 от тях имат най-малко един кариес, сподели доктор Борислав Миланов, секретар на съсловната организация. По думите му посредством програмата се цели обгръщане на децата в цялата страна, само че има области, в които няма деца в подобаващата възрастова група. Сливен е единствената област, в която има положителен приръст на популацията, уточни още той. 

Д-р Миланов напомни, че програмата е за всички деца от 5 до 9-годишна възраст, силанизирането е гратис, не се изискват никакви удостоверения от институции или направление. Единственото, което се изисква от родителя, е да заведе детето и да даде осведоменото си единодушие. В рамките на една година след силанизирането децата се наблюдават, с цел да се ревизира положението на силантите и в случай че се постанова, да се нанесат корекции, изясни той. 

Трудностите пред нас са дребният брой брошури, отдадени на оралното здраве и опцията за силанизиране на зъбите, както и от време на време сложното им постигане до родителите, сподели още доктор Миланов. В програмата са включени към 500 лекари по дентална медицина от цялата страна, само че организацията на работата по програмата би трябвало да се усъвършенства, добави той.

Нелекуваните орални болести засягат половината от международното обитаеми, като за 30 год. заболеваемостта е повишена с 1 милиарда души, уточни още доктор Шарков. 

Новата Национална стратегия за профилактика на оралните болести е до 2026 година.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР