За ден цената на природния газ буквално отнесе всички прогнози

...
За ден цената на природния газ буквално отнесе всички прогнози
Коментари Харесай

Конфликтът в Израел и газов теч във Финландия оскъпиха природния газ с 26%

За ден цената на природния газ безусловно отнесе всички прогнози за началото на есенния сезон. На европейската TTF борса, където се правят най-вече покупко-продажби, цената се повиши с над 26% за денонощие 49 евро и продължава да пораства, като е прекомерно евентуално пазарът да затвори на равнища към 50 евро за мвТч. Само преди дни цената беше тръгнала стремително надолу, откакто Норвегия възобнови износа си за Европа на високи равнища и това донесе нови количества за търгуване.

През последните 4 седмици цената се движеше в диапазона 35 евро на мвТч, което на процедура разреши да се доближи напълно елементарно задачата за нагнетяване на европейските складове - още през август месец беше ясно, че междинните равнища на хранилищата в Европа са достигнали 90%.
Източник: Tradingeconomics
На процедура покачването от последното денонощие няма общо с пазарната обстановка в Европа, а се дължи на няколко разнообразни фактора, като един от тях е избухналия спор в Израел. Той към този момент се отрази на пазара на нефт, който незабавно означи повишаване, макар че бързо по-късно се върна на старите равнища. Повишаването на цената на природния газ обаче може да остане като по-траен тренд, защото Европа навлиза постепенно в отоплителния си сезон и не е ясно дали може да се разчита единствено на количествата в хранилищата да държат търсенето на по-ниски равнища.
Крехкият европейския пазар
Избухналия спор в Израел в резултат на офанзивата на " Хамас " съвсем незабавно беше последван от анонс, че огромния енергиен тръст " Шеврон " стопира добива на природен газ в едно от най-важните залежи в акваторията на Израел - Тамар.
Източник: Francesco Sassi Реклама
Това докара от ответна реакция в Египет, които стопираха износа на синьо гориво за Европа, вкарвайки в допълнение суматоха на енергийните пазари в резултат на покачването на цената на петрола от преди няколко дни.

В последните няколко месеца засилено се приказва за договаряния сред Европейски Съюз и Израел за експорт на природен газ от находищата на страната в Средиземно море през наличната инфраструктура в Северна Африка и евентуално през нова такава, която да минава през Турция и Гърция.

Една от другите аргументи за неочакваното повишаване е тайнствен теч в един от газопроводите сред Финландия и Естония, като съгласно разнообразни анализтори е допустимо прекъсването на тръбата да е обвързвана и със бойкот. Само преди няколко месеца се случи сходно събитие със Северен поток, който след гърмеж надали ще може да работи още веднъж.

Така Европа още веднъж се намира в сходна с предишните години обстановка, в която зимата наближава, а газовата хватка в близост стартира да сестяга в резултат на разнообразни събития, които провокират скок на цената.
Реклама
На европейската борса за полутечен газ цената на горивото се движи с отстъпка от 11 евро на мвТч по отношение на TTF показателя, макар че преди този момент цените са били идентични. Разликата идва най-много от фактът, че цената на втечнения газ още не е повлияна от повишаването в Европа и се дефинира от други пазарни условия.
Свързани публикации Седмични вести за енергетика: Всичко за въглищата и ТЕЦ; Новата формула при тока за бита 8 октомври 2023, 11:27 Въглищата и ТЕЦ-овете в цифри: кой какъв брой работи и създава 6 октомври 2023, 07:07 Проектът за акумулатори в действителност остава в Плана за възобновяване, само че на половина 2 октомври 2023, 16:49
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР