За да стигне една книга от книжарницата до нашия скут,

...
За да стигне една книга от книжарницата до нашия скут,
Коментари Харесай

Кой рисува кориците на любимите ви книги?

За да стигне една книга от книжарницата до нашия скут, корицата играе най-важна роля. Не единствено в България, само че и по света хората избират книгата по корицата. Но чудили ли сте се кой рисува кориците на обичаните ви книги?

За четирите години, в които Живко Петров се занимава с изобразяване на лицето на книгата, самоукият актьор става един от най-желаните художници в сектора. Започва да рисува като фен преди 10 години и да разгласява работите си в интернет. Така един ден издател го кани да направи първата си корица. След нея поръчките заваляват и по този начин Живко напуща първата си работа и стартира да се занимава единствено с изобразяване на корици.

Снимка: bTV Media Group

Първата му корица остава и най-любима до през днешния ден. " Кутия за птици " на Джош Малерман Живко рисува напълно на ръка. Днес той може да се похвали с над 200 корици на едни от най-хитовите заглавия през последните няколко години. И споделя, че без да е прочел текста, няма по какъв начин да нарисува главната картина.

" Не единствено българинът, целия свят избира книгата по корицата, аз съм уверен в това. И колкото и хората да настояват, че не би трябвало да се съди за книгата по нея – би трябвало да се съди, тъй като доста постоянно, когато някой е направил компромис с качеството на корицата, то най-често компропмисите са направени и в текста. ", споделя Петров.
Снимка: bTV Media Group

Една от най-трудните за реализиране корици е тази на нашумелия към този момент сериал " Историята на прислужницата ". Издателите желаят от Живко да нарисува единствено един графичен детайл, който да споделя всичко.

" Беше извънредно предизвикателство да намеря точния детайл, който да сложа върху нея. Избрах голата прислужница, тъй като този облик съчетава в себе си всичко, за което се споделя в книгата. Те са доста уязвими, подчинени, тя е на колене и е гола, тъй като, когато човек е без облекла, е най-уязвим. "

Снимка: bTV Media Group

Живко споделя, че е сбъднал огромната си фантазия - да нарисува корица за обичания си публицист - Стивън Кинг. Дори съумява да нарисува няколко корици.

Снимка: bTV Media Group
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР