За да стане възможна предизборната ваканция, която беше в сила

...
За да стане възможна предизборната ваканция, която беше в сила
Коментари Харесай

НС си гласува предизборна ваканция, опозицията: Искате да скриете от контрол кабинета на ГЕРБ

За да стане допустима предизборната почивка, която беше в действие и за локалните избори, в този момент се наложи да бъде изменен Правилникът на Народно събрание, защото той разрешава депутатите да заседават по време на акция. От Има Такъв Народ откриха, че някогашната сглобка още веднъж е в действие, а от Българска социалистическа партия - че ръководи партиен длъжностен кабинет на ГЕРБ.

Бившето болшинство пък не одобри нито една от публицистичните ремонти, препоръчани от опозицията - нито корекцията на Българска социалистическа партия да се резервира най-малко петъчният парламентарен надзор, нито предлагането на " Възраждане ". То даваше опция Народното събрание да взема решение дали да заседава, или да не заседава по време на предизборна акция. От опозиционните групи на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Възраждане " стачкуваха, че по този начин ще бъдат лишени от парламентарен надзор над служебния кабинет на Боко Борисов.

От Българска социалистическа партия показаха, че с прекратяването на работата на Народното събрание депутатите нарушават Конституцията единствено месеци след приемането й. " В срамната сглобка виждат какъв юридически парадокс и какви срамни промени са създали, и в този момент се чудят какво да вършат ", установи Борислав Гуцанов. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък заключи, че ГЕРБ желаят Народното събрание да работи и да има надзор, когато има служебно държавно управление на Радев, само че да излезе във почивка, когато то е на ГЕРБ.

" Скачахте против служебните кабинет и на Радев, само че в този момент би трябвало да се покрие служебният кабинет на Бойко Борисов ", възкликна Нинова. Кристиан Вигенин заключи, че никой няма подозрение, че " за първи път имаме длъжностен кабинет, който е партиен кабинет и то на ГЕРБ ".

" Едно политическо, партийно държавно управление би трябвало да бъде под парламентарен надзор, като най-малко . ПП-ДБ, време е да си признаете, че нанесохте непоправими вреди върху Конституцията, простреляхте се в крайници и продължавате с мазохизма. Това, на което ви подлага ГЕРБ, заслужава отговор, а не да влизате в същата скица ", обърна се Вигенин към тяхната парламентарна група. Не беше чут апелът му да остане най-малко парламентарният надзор, " тъй като това е единственият метод ние, като парламент, да държим под надзор партийното държавно управление на ГЕРБ ".

" Колко са хитри ПП-ДБ, седят си и мълчат, направиха белята и в този момент се скриха зад вашия тил ", обърна се към ГЕРБ Гроздан Караджов от Има Такъв Народ във връзка последствията от конституционните ремонти, довели до непрекъснато настоящо Народно събрание, поради което пък в този момент депутатите трябваше да поправят Правилника на Народно събрание.

" Сглобката продължава да съществува, вие продължавате да носите калта й ", сподели Караджов на Радомир Чолаков от ГЕРБ. И повтори, че опозицията не е подкрепяла нито тази, нито другите конституционни промени. " Сглобката ви вкара в доста неприятен капан ", уточни той и съобщи, че Има Такъв Народ ще поддържа предлагането на Българска социалистическа партия да се резервира петъчният парламентарен надзор. Това е опит за смяна на Конституцията през правилника на Народното събрание. безапелационен е Гроздан Караджов.

Петър Петров от " Възраждане " дефинира измененията в правилника като опит да се суспендират последните ремонти в Конституцията, с които бе признато Народното събрание да не прекъсва своята работа. Колегата му Цвета Рангелова попита належащо ли е да се прави такова изменение в правилника, което е и противоконституционно, съгласно юристката от " Възраждане ".

На рецензиите отговори единствен Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС и никой от останалите групи от някогашната сглобка. Юристът и някогашен ръководител на конституционната комисия в Народно събрание разяснява, че измененията в Конституцията са били направени поради злоупотребата с власт, която са направили служебните държавни управления, назначени от президента Румен Радев.

" Това изменение, което направихме с въвеждане на правилото на непрекъсваемост на законодателната власт, има цел да възпира служебното държавно управление от корист, то да знае, че има настоящо Народно заседание, въпреки и не заседаващо, което може да заседава, с цел да спре някоя непремерена негова стъпка ", съобщи юристът. 

Той призна, че промените в Конституцията сигурно имат доста проблеми, само че това за непрекъснато работещото Народно заседание не е измежду тях.

" Въведохме го поради злоупотребите с власт, които направиха служебните държавни управления. Те надвишиха уверено това, което се чака като дейности от едно служебно държавно управление. Ние рискуваме с безотговорното си говорене да взривим едно хубаво предписание, което сами въведохме - когато има локални избори, Народно събрание излиза във почивка. Сега е същото, това е добър политически звук, добър политически знак към обществото, че ние сдържаме себе си. Това е може би единственото, или едно от положителните неща в изменението на Конституцията и аз ви апелирам да не го рискуваме. Защото най-после ще го анулират и ще отпадне ", прикани депутатът от ГЕРБ и даде обещание: " Ние няма да злоупотребяваме ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР