За да се радвате цяла година на пресни зеленчуци, трябва

...
За да се радвате цяла година на пресни зеленчуци, трябва
Коментари Харесай

Как се съхраняват зеленчуци през зимата

За да се радвате цяла година на пресни зеленчуци, би трябвало да ги съхранявате по специфичен метод. При вярното им предпазване скъпите субстанции, които се съдържат в тях, не се губят.

По-голямата част от зеленчуците съдържат към 75 до 97 % вода и загубата на най-малко 7 % от тази вода неизбежно води до увяхване, по тази причина зеленчуците губят красивия си тип и хранителната си стойност.

Това спомага и за бързото размножаване на микробите. За да съхранявате през зимата зеленчуците вярно, не би трябвало безсистемно да ги трупате на балкона, в гаража, в мазето или в хладилника.

Първо би трябвало добре да ги прегледате, да отстраните развалените и смачкани зеленчуци. Най-популярните зеленчуци са картофите. Те порастват на мрачно, подземен, и е за предпочитане по този начин и да се съхраняват.

При погрешно предпазване картофите прорастват, а влажността на хладилника провокира поява на мухъл. Картофите не би трябвало да се съхраняват на ярко, тъй като позеленяват, което води до появяването на отровното вещество соланин.

Най-добре е да съхранявате картофите в мазето при температура от 3 до 10 градуса, само че в случай че това е невероятно, използвайте за съхраняването им торбички от плат и хартия, а не от найлон.

 Картофи

Преглеждайте понякога картофите, с цел да отстраните развалените. Ако съхранявате картофите на доста студено, те ще станат сладки. Картофите не се мият преди съхраняването им, тъй като ще заловен плесен.

Морковите се съхраняват доста мъчно, защото кората им е тънка. Най-добре се съхраняват в дървени кутии със изсъхнал пясък. Кутията стои на балкона, на студено, само че при доста ниски температури се завива с одеяло или се внася в дома.

Ако морковите не са доста, могат да се увият в хартия, а по-късно в найлонов пакет и да се съхраняват в хладилника. Лукът и чесънът могат да се съхраняват при температура от 0 до 20 градуса, само че колкото е по-висока температурата, толкоз по-ниска би трябвало да е влажността на въздуха.

При висока температура лукът стартира да пуска корени. Добре е да се съхранява на плитки, като авансово се изсуши. Чесънът дружно с лука могат да се съхраняват на балкона, в кутия, завита с одеяло.

За предпазване през зимата се избират междинни зелки, които се закачат в мрежички в долап на балкона. Оптималната температура е от 0 до 1 градуса.

Цвеклото и ряпата се съхраняват в кутия или платнен чувал на балкона или на друго хладно място. Доматите се съхраняват добре при температура към 0 градуса в хладилника, като авансово се избършат със салфетка.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР