За да се отопляваме по-ефективно и икономично през зимата трябва

...
За да се отопляваме по-ефективно и икономично през зимата трябва
Коментари Харесай

Инж. Христин Илиев: Грешка е спирането на всички радиатори и оставянето да работи само на един

За да се отопляваме по-ефективно и икономично през зимата би трябвало да съблюдаваме няколко златни правила

„ Отоплението на централно парно е най-ефективният метод за обезпечаване на топлота в домовете на хората през студените месеци от годината. Този способ е измежду най-икономичните и екологични. С избора на парно, клиентите употребяват гореща вода целогодишно. ", разяснява инж. Христин Илиев, шеф на " Топлофикация Бургас ".

Той изясни, че цената на топлинната сила е контролирана от КЕВР и остава непроменена най-малко в границите на половин година.

" Само 0,34% е повишаването на топлинна сила в Бургас през последната година. ",заяви инж. Илиев.

Той още веднъж акцентира, че парното е най-хубавата форма за отопление в градска среда. Според него при задържане на ниска цената на природния газ отсега нататък, няма да има смяна и в сметките за отопление на потребителите.

Инж. Христин Илиев съобщи, че качествената топлоизолация ще понижи с близо 1/3 непотребния разход на сила за отопление, както и сметките на потребителите.

" Най-големите топлинни загуби в едно жилище са през прозорците. Старата или некачествена дограма, която се е деформирала с времето, не може да се уплътни добре и да защищити от студа и вятъра. " уточни инж. Илиев.

Директорът на топлофикационното сдружение изясни, че монтирането на качествена дограма във всяка стая понижава сметките за отопление. По думите му с помощта на положителната външна топлоизолация и качествено уплътнените прозорци даже клиентите да спрат отоплителните уреди в помещението,  когато не са в парцела, за което той не предлага, стаите няма да се охладят.

Като една от огромните неточности, които вършат част от клиентите, инж. Илиев посочи точно прекъсването на всички радиатори и оставянето да работи единствено на един. Той изясни, че по този метод клиентите ще платят високи сметки и жилището ще остане студено. Експертът предложи всяко отоплително тяло да бъде оставяно включено на по-ниска степен, даже когато потребителите са отвън дома.

" Това подсигурява, че всяка стая в жилището ще бъде топла и по този метод клиентите ще изразходят доста по-малко сила, с цел да затоплят още веднъж помещението. " посочи инж. Илиев.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Бургас " поучава да не се слагат пердета, щори, мебели и така нататък които покриват или ограждат радиатора. Инж. Илиев изясни, че тези предмети пречат на топлообмена сред уреда и въздуха в стаята.

" Намалете с 1 градус температурата на термостата през зимата. Това няма да се отрази на комфорта на клиентите, само че ще понижи потреблението им на сила с близо 4 % ", уточни инж. Илиев.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР