За да се гарантира сигурността на машинни вот тази вечер

...
За да се гарантира сигурността на машинни вот тази вечер
Коментари Харесай

Генериран е хеш-кодът за машините, с които ще гласуваме на 2 октомври

За да се подсигурява сигурността на машинни избор довечера беше генериран и хеш-кода за машините, с които ще гласуваме на 2 октомври. Той би трябвало да бъде идентичен на всички устройства и ще се разпечатва на всяка контролна квитанция.

Версията на софтуера за машинния избор на 2 октомври беше основана в наличието на специалисти и наблюдаващи, както от политическите партии, по този начин и самостоятелни.

" Съответно значимите детайли са генерирането на ключа, който е от три елементи, т.е. трима индивида ще вкарват пароли, които ще се употребяват за ключ. Също по този начин - втората част е генерирането на хеш-а, който в действителност би трябвало да бъде идентичен на всички машини за изборите. Той подсигурява еднаквостта на софтуера ѝ. Целта е отбрана и бистрота ", изясни Благовест Кирилов - длъжностен заместник-министър на електронното ръководство.

Процедурата по засвидетелствуване на машините от Министерството на електронното ръководство, Института по стандартизация и Института по метрология завършва точно с генерирането на хеш-кода.

" Той ще се отпечатва на всяка контролна квитанция, която се отпечатва откакто гласоподава гласоподавател. Ще бъде обществено наличен в СИК за съпоставяне. Ще бъде оповестен обществено както от тези институции - трите, по този начин и от ЦИК, тъй че всеки гласоподавател, гласувайки ще прави надзор върху това, че се гласоподава със софтуера, който довечера е с хеш-кода, който е генериран довечера ", сподели Росица Матева - представител на ЦИК.

По-малко от 10 дни ще са нужни за инсталиране на софтуера на машините и те ще могат да потеглят към секциите в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР