За да отгледат емоционално интелигентни деца, родителите трябва да им

...
За да отгледат емоционално интелигентни деца, родителите трябва да им
Коментари Харесай

Искате емоционално интелигентни деца? Не използвайте тези три фрази

За да отгледат прочувствено интелигентни деца, родителите би трябвало да им приказват по прочувствено образован метод, написа в собствен материал CNN. И тъй като на пръв взор звучи като тафталогия, това може да бъде казано и по този начин – има стилове на другарство, които предизвикват връзката и независимостта, и двете жизненоважни, в случай че желаете да имате мощни, здрави и съчувствени взаимоотношения с децата си, и такива, които водят до тъкмо противоположното.

Медията показва три изречения, които родителите на прочувствено интелигентни деца в никакъв случай не употребяват, и дават съвет какво може да бъде казано вместо тях:

1. " Защо не можеш да бъдеш по-мотивиран? "

Мозъкът е организиран по този начин, че да реализира триумфи, когато и където може. Така че, когато децата се затрудняват, това може да не е тъй като не желаят да се оправят добре, а тъй като просто не могат повече. С други думи, казусът не е в тяхната мотивация. Проблемът е, че има разминаване сред вашите упования като родител и техните благоприятни условия.

Какво да кажете вместо това: Емоционално интелигентният отговор е да се поинтересувате къде се пресичат мотивацията и качествата на детето ви.

Да речем, че детето ви прекарва доста време с видеоигри и малко в четене. Избягвайте да питате: " Защо не си по-мотивиран да четеш книги? ". Вместо това пробвайте с отворен въпрос: " Виждам, че доста харесваш видеоигрите. Бих желал да чуя какво толкоз ти харесва в тях. Би ли споделил с мен? ", поучава в своя материал CNN.

2. " Защо не ме слушаш? "

Веднъж работих с родители, чиято щерка имаше сензорни усложнения. Те бяха разочаровани, тъй като пред лекарския кабинет тя отхвърляше да слезе от колата, споделя психологът доктор Джулия ДиГанги пред медията: „ Но откакто я поканихме на диалог, научихме, че в действителност тя се тормози от музиката, която звучи в лекарския кабинет, което е елементарно да се поправи “.

В последна сметка същинският проблем се оказва това, че родителите не чуват потребностите на детето си.

Какво да кажете вместо това: Мозъкът на децата е организиран по този начин, че да бъде самостоятелен и да има потребност да изследва света въз основа на личната им еднаквост, а не на вашите убеждения за това какви би трябвало да бъдат.

Ако сте изпаднали в спор с видимо своенравно дете, вместо да го питате за какво не ви слуша, помислете дали да не го попитате: " Слушах ли те аз, когато ти ми приказва? ", поучава ДиГанги и прибавя:

„ Емоционално интелигентните родители не се стремят към послушание от страна на децата си, а към връзка. Децата би трябвало да знаят, че сте подготвени да чуете истината за техните прекарвания “.

3. " Ти не ме уважаваш! "

Много родители вършат прибързани - и пагубни - изводи за държанието на детето си въз основа на личната си неустановеност.

„ Една двойка ми сподели: " Нашият младеж не ни почита ", тъй като не слушал, когато му казвали да си довърши домашното по естествени науки. Но откакто родителите повдигат въпроса за терзанието, че детето им не ги почита задоволително, техният младеж изрично дава отговор: " Аз ви почитам! Просто този предмет е сложен за мен ", споделя психологът.

Какво да кажете вместо това: Емоционално интелигентният метод към опасенията, че детето ви не ви почита, е да зададете съответни, неосъдителни въпроси, а по-късно категорично да потвърдите готовността си да слушате.

Това може да звучи по този начин: " Забелязах, че на последния си тест по естествени науки си получил 3. Би ли желал да поговорим за това? Просто желая да чуя какво мислиш. "

Чувствата на децата се отразяват върху нас. Когато те са разтревожени, и родителите изпитват тревога. Така че, когато зародят съществени страсти, естествено е да желаете да контролирате възприятията на детето си, като му кажете да се успокои или да слуша по-внимателно. Но като родител вашата задача не е да контролирате страстите на децата си - тя е да овладеете своите лични страсти.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР