За да носим духа им, трябва да спрем да лъжемВ

...
За да носим духа им, трябва да спрем да лъжемВ
Коментари Харесай

Будителите са имали смелостта да кажат Не

За да носим духа им, би трябвало да спрем да лъжем

В Деня на будителите да свършим простички неща, които да имат смисъл, споделя Николай Милчев

Николай Милчев е български стихотворец, създател на десетки стихосбирки, а следващата година следва да излезе първата му прозаична книга „ Ябълковият човек “.  Дългогодишен учител в 195 СУ „ Атанас Далчев “.

* 1 ноември не е единствено история, той би трябвало да е истината за нас самите
* Най-голям будител ще стане този, който направи подаяние, само че не с цел да го дадат по малкия екран
* Ако купиш самун на бедна стара жена и чуеш по какъв начин ти споделя приказка - това е повече от всички библиотеки


- Господин Милчев, по какъв начин персонално Вие възприемате Деня на националните будители - като нещо, въведено официално и административно, или като празник, чийто дух би трябвало да пазим?
- За мен първи ноември от ден на ден е празник отвън коридорите и отвън портретите. Не че духът на хората от портретите не е вплетен в духа на България- таман противоположното. Но аз мисля, че първи ноември от ден на ден би трябвало да води към тишина и основно към огледало. Бих го споделил по този начин - дано да си представим, че портретите на тези будители са огледало, над което ние се надвесваме. А значимото е какво виждаме там. Главното е не да забележим лицата си, а да се опитаме да забележим душите си. Да забележим какво е останало от нашите души. Когато едно дете се огледа в това огледало, то за първи път си споделя " Ето, това съм и аз ". А по-възрастният човек би трябвало да си каже " Наистина ли съм аз това? Това ли остана от мен? " Моята паника е в това, че този празник остава в коридорите и портретите, а не е в дребните и най-обикновените неща. На този ден може да не направиш нещо кой знае какво, само че в случай че купиш един самун на бедна стара жена и чуеш по какъв начин ти споделя една приказка, това е повече от всички библиотеки, където би могъл да отидеш. В този ден можеш да отидеш и да купиш една книга от кашон, от човек, който продава на улицата. Но Денят на будителите е този, в който би трябвало да свършим простички неща, които да имат смисъл. Не са отидем на екскурзия и вечер да пеем патриотични песни. Този ден не е единствено история, той би трябвало да е истината за нас самите.
- А в случай че въпросните хора от портретите се вгледат в нас самите? Какво биха споделили?
- Аз не мисля, че съвремието, на което те са били очевидци, се е различавало кой знае какъв брой от нашето. Само че тези наши будители са имали смелостта да споделят " Не, по този начин повече не може ". Те са крепили нашия дух. От нас в този момент никой не желае нищо, само че нашият героизъм се състои в това да споделяме истини. За да носим духа на будителите, би трябвало да спрем да лъжем. Трябва да спрем да пускаме в небето балони или зари, които са подправени. Трябва да погледнем живота подобен, какъвто е, и да имаме сили да му подадем ръка. Да купим книга на някого, или билет на някой, който стои пред филхармонията и желае да отиде на концерт, само че няма пари да си купи билет.
- Има ли будители и в този момент?
- Има ги, несъмнено. Те могат да са в учебно заведение, само че не постоянно са учителите. Може да е портиерът на входа, който може да каже на детето " Ела на следващия ден с по-дебел пуловер, ще бъде студено ". Будител може да бъде дамата в стола, която ще помогне на първолака да си изяде храната, или водачът на рейс, който ще отвори вратата и ще те изчака, без да псува. Бъдители могат да бъдат даже ръководещите, които да спрат да живеят по този начин, все едно сме им задължени за това, че сме живи. Най-голям будител ще стане този, който направи подаяние, само че не с цел да го дадат по малкия екран. Наистина огромен будител е този, който направи нещо положително, само че хората не знаят за него и медиите не го загатват. Защото доста постоянно тъкмо медиите вършат вятър от положителните каузи. А този вятърът издухва тези положителни каузи.
- А по какъв начин Вашите възпитаници възприемат този празник?
- Като елементарен почивен ден. Много от някогашните ми сътрудници учители, не се тормозя да го кажа, също го възприемат най-вече като неучебен ден, в  който примерно може да се отиде на екскурзия в чужбина. А в случай че, както и в този момент, се падне в петък, значи напряко имат един продължен уикенд за отмора. Честно да Ви кажа, в Деня на будителите най-вече будители можем да намерим в Гърция и Турция.  
-  Може ли учителите да бъдат будители, като се има поради административната им претовареност? Или бюрокрацията лишава всяко предпочитание за буезителство? Има ли светлина в тунела?
- Светлина в тунела няма, тъй като, с цел да се види светлина в тунела, би трябвало след него да има път. А в образованието май няма такова нещо. Ако би трябвало да дам един образец – секачите да вземем за пример употребяват коне, които да смъкват насолу насечените дърва и някой да се грее с тях. Да, конете могат да смъкват два товара, само че надали могат да смъкват пет. Същото важи и за учителите. Електронните дневници не разтоварват преподавателите, освен това, надали не всеки клас би трябвало да си назначава техническо лице и счетоводител, който да се занимава с връзките. Благодарение на електронния дневник сякаш връзката с родителите е по-бърза, само че на процедура тя се преекспонира. Всеки родител може да написа по всяка време на преподавателя, а учителят също е човек и има потребност от собствен персонален живот и време за себе си. Аз се пенсионирах по болест и към този момент не преподавам, само че виждам по какъв начин брачната половинка ми, която е преподавател, до късно нанася оценки, комуникира с родители. Това не е унищожаване на бюрокрацията, а нещо по-лошо. Същото важи и за администрацията – хората, които приказват, че администрацията е мощно усъвършенствана, дали си имат вяра?
- Напоследък се увиличиха хората, които издават книги. Има ли будители сред Вашите сътрудници, писателите?
-  Най-голечите будители сред писателите са тези, на чиито книги хората не запсиват. Това в кръга на шегата. Но несъмнено, че сред писателите има будители – те го вършат с книгите си. Страхувам се обаче от едно – да не би стремежът към прожекторите, ориентирани към някои от по този начин наречените будители, да не изместят огромната им задача да пишат. Защото  някои от тях желаят доста светлина, доста ръкопляскания и все по-малко тишина, в която да пишат. Страхувам се и от юбилеи     - да вземем за пример да не решим да честваме 100 и какъв брой години от деня на будителите. Защото юбилеите вършат от празниците клишета.
- Вие постоянно публикувате свои творби в интернет, различен вид връзка с читателите ли получавате?
- Аз, заради редица аргументи, напуснах Съюза на писателите, по тази причина избирам с всичките му опасности контактуването с читателите в интернет. Така всеки ден имам опция да демонстрирам лицето си и словото си там. Правя го, без да чакам нищо. Правя го, тъй като знам, че до момента в който някой някъде пие чая си заран, може би ще изиска да разбере какво е минало през сърцето ми.
- За първи път подготвяте прозаична книга - „ Ябълковият човек “. Как се роди концепцията, преди този момент постоянно сте писал лирика?
- Аз в никакъв случай не съм писал разкази и по тази причина бих споделил, че тази концепция не се зароди, а скочи върху мен. Бе невероятно да не напиша тези неща. В продължение на два месеца аз написах тези към 30 описа, които са като разгърнати стихотворения. Стихотворения, в които се случват неща. Пишех, пропускайки спирката, на която би трябвало да сляза. Всъщност това, което ги написа, бяха моите пръсти и въздухът. По отношение на метафорите, те се основават на моя предходен опит. А във връзка с разказаното – на пръстите ми и на въздуха.
- Кога да чакаме излизането на книгата?
- Ако всичко е наред – при започване на идната година
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР