За да може двигателят на автомобила да се загрее по-бързо,

...
За да може двигателят на автомобила да се загрее по-бързо,
Коментари Харесай

Развален термостат: как да отстраните проблема сами и по най-бързия начин

За да може моторът на автомобила да се загрее по-бързо, а също и да се охлажда дейно, е изобретено едно просто устройство, наречено „ термостат “. Основната му функционалност е да стопира притока на антифриз към радиатора, до момента в който моторът доближи работна температура. Естествено, и термостатът, както всички други възли и елементи по колата, има може да се повреди, вследствие на което, вместо дребен кръг, течността в системата минава през огромния и противоположното. Сега ви описваме по какъв начин независимо да определите в отворено или в затворено състояние е блокирал термостата.

Освен бързото загряване, положителният термостат в колата ви икономисва гориво и понижава износването на мотора. Работата е там, че когато антифризът е леден, термостатът блокира достъпа му до радиатора или, с други думи, до огромната циркулационна верига и кара течността да тече единствено към мотора.

По този метод охлаждащата течност се загрява по-бързо и затова моторът изразходва по-малко сила за лично загряване и постигане на работния температурен диапазон. Когато температурата на мотора е задоволителна за вярна и безвредна работа, термостатът отваря достъп до огромни кръг, която включва охлаждащия нагревател. По този метод се поддържа работната температура на захранващия блок.

Като устройство термостатът е много елементарен в своята функционалност. Не се нуждае от мощ, с цел да работи, тъй като всичко се основава на физика. Основната работна единица на термостата е цилиндър с топче восъкоподобна примес вътре. Когато восъкът се разтопи, а това се случва при 82 градуса по Целзий, той естествено се уголемява и изтласква щифта от цилиндъра, което отваря клапана. Съответно, когато клапанът е отворен, антифризът тече по огромна верига през радиатора.
`Развален

Ако машината е стояла и е имала време да се охлади, восъкът, свивайки се, се втвърдява, дърпайки щифта с него. И в случай че в този миг моторът се започва, тогава охлаждащата течност още веднъж ще тече по дребния кръг до постигане на нужната температура. И, несъмнено, термостатът не е безконечен и има наклонност да се поврежда - той просто се блокира в една от позициите. Какво се случва тогава?

Ако клапанът на термостата е затънал в затворено състояние, моторът сигурно ще стартира да загрява. Освен това методът на придвижване няма да е значим. През лятото това се случва много бързо. И даже при минусови температури антифризът просто няма да се охлади, ще се нагрее до сериозна температура и ще търси изходни точки. Като цяло, в случай че пренебрегнете този проблем, бързо можете да стигнете до ремонт на мотора.

Ако термостатът е затънал, само че не изцяло, тогава моторът може да загрее, само че течността няма да заври. Въпреки това част от него ще влезе в огромна верига, носейки със себе си животворната хладина. Но това към момента не е задоволително и казусът би трябвало да бъде решен.

Но в случай че клапанът на термостата е изцяло отворен или на половина отворен (както се случва в множеството случаи при такава повреда), тогава стартират проблеми от друго естество. При студено време процесът на загряване на мотора се усилва доста. Температурата на мотор с отворен термостат няма да се увеличи даже през лятото. Двигателят ще работи в по-ниския диапазон на работна температура, което също не е добре. Парното в салона също работи едва.
`Развален

Най-лесният метод да определите дали термостатът работи и в какво състояние е затънал е с допиране. Само би трябвало да докоснете не самия термостат, а тръбите, водещи към радиатора - горни и долни. Първо стартирате мотора и по-късно отваряте капака.

Трябва деликатно да докосвате маркучите, в един миг те могат да бъдат доста горещи. Преди всичко допираме долната радиаторна тръба. Ако стартира да се загрява съвсем незабавно, то това значи, че термостатът е закрепен в отворено положение. Тоест охлаждащата течност тече по огромна верига и ще чакате дълго време, до момента в който моторът се загрее. Помните ли по какъв начин термостатът работи вярно? Точно по този начин, тъй че долната тръба би трябвало да се нагрява единствено когато моторът е загрят до работна температура. Можете да карате в такава обстановка, само че в случай че това се случи през зимата, е некомфортно.

Ако термостатът е затворен и не желае да се отвори, тогава тръбите ще бъдат студени и при парещ мотор. Преди моторът да прегрее, имате малко време да помислите дали сте подготвени да пожертвате мотора и сериозните поправки със същата сериозна финансова инвестиция и да потеглите, или е по-добре да похарчите минималната сума пари и малко време с цел да сменете термостата и да дишате умерено идващите няколко години. Сигурни сме, че болшинството от вас ще изберат второто.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР