За чудни домати: Пикираме ги при поява на първите листа.

...
За чудни домати: Пикираме ги при поява на първите листа.
Коментари Харесай

За чудни домати: Пикираме ги при поява на първите листа


За чудни домати: Пикираме ги при поява на първите листа. Почвата се навлажнява авансово, с цел да не се късат корените. Пикирането на доматите тази година подрани с близо 2 седмици, споделиха градинари, които отглеждат в дворовете си от вкусния зарзават, пред „ Телеграф “.
Тази година февруари беше доста топъл и разреши по-бързо развиване на разсада и хората към този момент ги пикират по обособени кофички. За съпоставяне тази активност всекидневно се прави в средата на март.

Някои градинари считат пикирането като наложително и належащо изискване за развъждане на разсад с чудесно качество. Други, в противен случай, го назовават непотребен стрес за растенията и избират да сеят семената напряко в огромни саксии.

Пикирането на разсад е пресаждането на поникналите семена от по-малък резервоар в по-голям, изясняват градинари, представени в kakatus.bg. Това се прави при появяването на първите същински листа. Експерти поучават още при изваждането на растението от пръстта да гледат дали има мустаци по-корените, тъй като по този начин е по-устойчиво.

За да се направи процесът по-малко мъчителен, разсадът нормално се пикира в ранен стадий на растежа, когато се появят 2-3 същински листа.

Привържениците на пикирането настояват, че презасаждането на разсада в по-големи саксии предизвиква развиването на корените и укрепва растенията.

По време на стадия, в който кореновата система на растенията стартира да пораства, те се нуждаят от от ден на ден пространство и хранителни субстанции. Малките саксии им стават тесни, корените се преплитат, стартират да излизат от дренажните дупки в търсене на хранителни субстанции. В резултат на това разсадът стартира да се развива неприятно.

За да се предотврати това, е належащо да се усили площта за хранене за всеки разсад, като се пресади в саксия с размер от към 500 мл. Осигурявайки задоволително хранителна повърхност, ние даваме тласък на разсада да развие мощна коренова система, което е ключът към мощно и крепко растение.

Семената не се садят в огромните саксии, защото дренажът е по-лош. Излишната влага не изтича през дупките, тя остава в почвата, което затруднява новопокълналия разсад да има достъп до О2. Разбира се, разсадът няма да почине от това, само че ще пораства по-бавно.

Когато сте засели семена не в обособени саксии, а в обща, пикирането в обособени контейнери ще защищити от преплитане на корени и ще улесни последващото засаждане на разсада на непрекъснатото място. Пресаждането ви разрешава да изберете най-хубавия и здравословен разсад и да се отървете от тези, които не се развиват добре.

Преместването в нова почва може да избави разсада, който към момента не е инфектиран от гъбични болести, причинителите на които може да са в почвата. Понякога възрастният разсад също се пикира, когато има заплаха от покълване.

Преди да пристъпите към същинското пикиране, два часа по-рано разсадът се полива добре с топла вода, с цел да се улесни процесът на добиване на растенията. Напълнете огромни саксии с готова почвена примес, леко я уплътнете.

В почвата се прави хлътналост с пръст или садило, тъй че коренът на пресадения разсад да се впише в нея по цялата ѝ дължина. В дупката се налива вода, наложително да е престояла и да е със стайна температура. Растението деликатно се отстранява от дребната саксия дружно със земна бучка. Това може да стане с чаена лъжичка, шпатула, пръчка за суши, молив или съчка за зъби.

Най-добре е растението да се държи за земната бучка или семеделите листа, само че не и за стъблото, тъй като то е доста нежно и елементарно се чупи. След това корените на разсада деликатно се освобождават от непотребната почва. В някои случаи можете да подрежете главния най-дълъг корен на растението, с цел да насърчите страничното разклоняване на корените.

Този прийом не е подобаващ за всички растения. Например доматите реагират добре на подкастряне на корена, само че патладжаните не го понасят.

След това разсадът се слага деликатно в дупката, без да се подвиват корените, и се покрива с почва. Първите 5-7 дни след тази активност разсадът не се полива, с цел да могат растенията да се вкоренят и да възстановят кореновата си система. След пикиране за 1-2 дни саксиите с разсада се слагат надалеч от ярка светлина.

Хубаво е при пикиране да не се торят растенията, до момента в който не минат най-малко 6-8 дни от деня на преместването. След процедурата разсадът изпада в шоково положение, тъй че оставете дребните кълнове да свикнат, да се приспособяват към нови, по-свободни условия и по-късно можете да приложите предложените за тези цели торове.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР