За член-кореспонденти от БАН предлагат ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на

...
За член-кореспонденти от БАН предлагат ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски и Витанов са номинирани за член-кореспонденти на БАН

За член-кореспонденти от Българска академия на науките оферират ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Националния действен щаб за борбата с COVID-19 и началник на ВМА, и математика Николай Витанов, който от 1 година прави математическите модели на разпространяване на болестта.
За член-кореспондент е препоръчан и писателят Георги Господинов, притежател на европейски и международни награди за литература.

В листата на номинираните за учени са още писателите Боян Биолчев и Владимир Зарев, лекарите Григор Горчев, почетен ректор на Медицински университет - Плевен, и пионер на роботизираната хирургия в гинекологията и онкогинекологията, както и Николай Петров - някогашен здравен министър и някогашен началник на Военна болница.

Номинирани са още историкът Иван Илчев, издателят Иван Гранитски, както и служебният министър на образованието и науката - химикът Николай Денков.

Списъкът със 118 имена на изтъкнати учени в разнообразни посоки на науката и изкуството, претенденти за учени и член-кореспонденти, ще бъде оповестен през днешния ден на уеб страницата на Българска академия на науките. В направлението “Изкуство” за учени са препоръчани още композиторът Георги Костов, някогашен министър на културата и някогашен ректор на Националната музикална академия, и режисьорът Пламен Марков.

Конкурсът бе разгласен на 17 май. В рамките на месец трябваше да бъдат направени предложенията, а изборът на учени и член- репортери ще се организира през октомври.
Според разпоредбите в състезанието може да вземат участие професори и доктори на науките. Кандидатите за учени би трябвало да са член-кореспонденти на Българска академия на науките, а за член-кореспонденти може да аплайват експерти, които към датата на оповестяване на състезанието не са навършили 65 година В региона на изкуствата се избират изтъкнати дейци на културата и изкуството
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР