За четвъртък е планирано посещение на вицепрезидента на САЩ Майк

...
За четвъртък е планирано посещение на вицепрезидента на САЩ Майк
Коментари Харесай

Ердоган отказа да се срещне с Майк Пенс в Анкара

За четвъртък е планувано посещаване на вицепрезидента на Съединени американски щати Майк Пенс и държавният секретар Майк Помпео в Анкара, с цел да беседват за обстановката в Сирия. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърля да се срещне и с двамата. „ Няма да се срещна с тях. Те ще имат среща с сътрудниците си. Ще беседвам, единствено в случай че пристигна Тръмп ”, съобщи Ердоган пред медиите, заяви „ Шпигел ”.


Пенс и Помпео идват в турската столица, с цел да договорят преустановяване на огъня в Северна Сирия сред Турция и кюрдските отряди за отбрана на популацията (YPG). Ердоган отхвърля да го направи, до момента в който кюрдската милиция продължава да обитава в плануваната от Турция зона за сигурност по продължение на границата. В речта си пред Народното събрание той отхвърли всевъзможни опити за ходатайство, защото Турция няма да договаря с терористична организация.

Малко преди оповестената аудиенция в Анкара Пенс разгласява в обществените мрежи фотоси, на които е дружно на американският свещеник Андрю Брънсън, който прекара 2 години в турски затвор. Случаят докара до рецесия в връзките сред Съединени американски щати и Турция. Едва откакто Вашингтон заплаши Анкара със наказания, през есента на 2018 година Брънсън беше освободен да напусне Турция.

След началото на турската интервенция в Северна Сирия Съединени американски щати приканиха за незабавното и преустановяване. Президентът Тръмп беседва с Ердоган за помирение, съобщи Пенс в понеделник. Освен това администрацията на Тръмп се пробва да окаже напън върху Анкара с наказателни мита и наказания.

От Белия дом обявиха, че Пенс ще отпътува за Анкара в четвъртък и ще се срещне с Ердоган. Какво имаше поради турският президент с изявлението за посредническа роля, в началото не стана ясно. Ердоган обаче авансово даде да се разбере, че изключва опцията за диалози с кюрдските отряди за отбрана на популацията.

Заради провеждащата се в Северна Сирия военна интервенция съветският президент Владимир Путин е поканил Ердоган да посети Москва. Според съветски източници, двамата би трябвало да се срещнат в идващите дни, за което двамата политици се били договорили в телефонен диалог.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР