За България и ЕС ще е по-добре, ако Кемал Кълъчдароглу

...
За България и ЕС ще е по-добре, ако Кемал Кълъчдароглу
Коментари Харесай

Табаков: За България и ЕС ще е по-добре Кълъчдароглу да спечели изборите в Турция

За България и Европейски Съюз ще е по-добре, в случай че Кемал Кълъчдароглу завоюва изборите в Турция. Под негово управление Европейският съюз би имал по-сигурен сътрудник в лицето на турската страна.

 

Такова мнение изрази в студиото на „ Здравей, България ” интернационалният анализатор Мартин Табаков.

 

„ Знаем, че след 20-годишно ръководство на Ердоган геополитическата ориентировка на Турция бе релативизирана и то в посока на в допълнение задълбочаване на връзките на Анкара с Москва. Това няма по какъв начин да не е проблем поради това че НАТО разчита за своя югоизточен фронт на турската страна ”, посочи Табаков. Според него Реджеп Ердоган към този момент е записал дребна победа, правейки изборите оспорвани.

 

„ Преди да стартира акцията той очевидно изоставаше. Към този миг и двамата имат действителен късмет за победа ”, разясни анализаторът.

 

Според него, в случай че Кълъчдароглу  победи, главен акцент в ръководството му ще бъде разрешаването на икономическите проблеми в страната.

„ Той идва от партия, която исторически е водила по-различна външна политика от това, което назоваваме „ неосманизъм на турския президент ”. Неговата ориентировка е по-скоро е геополитически западна ”, добави Мартин Табаков. По думите му високата инфлация ще изиграе главно значение за разелутата на този избор.

 

„ В партията на Ердоган разискват няколко разновидността. Ако той загуби с малко, се планува сюжет Тръмп-Болсонаро. Тоест, провикаране на обществено напрежение, тъй че и военните да се намесят и да бъде провокирана смяна на изборния резултат. Ако се стигне до по-голяма загуба, тогава сюжетът е да остане в съпротива, само че да се възползва от разликите, които има в лицето на Кълъчдароглу ”, разясни анализаторът.

 

До вота в Турция остават броени дни. Повечето турски социолози дават дребна преднина на съперника на Реджеп Ердоган.

 

Според анализатори страната мъчно ще избере президент от първия тур и евентуално ще се стигне до балотаж.

 

А, през вчерашния ден, изненадващо един от четиримата претенденти - Мухарем Индже, обяви, че отдръпва кандидатурата си.

Очаква се неговите гласове да отидат в поддръжка на Кълъчдароглу. 

 

Кой е Кемал Кълъчдароглу?

 

Той е претендент на опозиционния алианс, който включва националисти, ислямисти, проевропейски и прозападно настроени, кемалисти, пантюркисти, както и антизападно настроени представители - разнородни на пръв взор, само че обединени против сегашния президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

 

Самият Кълъчдароглу е определян като кемалист. 74-годишният опозиционен претендент за президент е известен още с прозвището " Турският Ганди " или " Ганди Кемал " поради кроткия си манталитет и физическата аналогия с индийския водач.

 

В политическата си кариера е гневен герой против корупцията, а като партиен водач е за преход от нападателен кемализъм към модерна европейска социалдемокрация.

 

В от началото на май Кълъчдароглу се застъпва за полезностите на свободата и демокрацията и отхвърля властническия метод на своя конкурент. Обещава да даде приоритет на връзките на Турция със Запада вместо с Русия и да обезпечи мир и народна власт в страната.

 

" Искаме да бъдем част от цивилизования свят. Искаме свободни медии и цялостна правосъдна самостоятелност. Ердоган не мисли по този метод. Той желае да е по-авторитарен. Разликата сред нас и Ердоган е като сред черно и бяло ", твърди водачът на опозицията.

 

Обявява се за независимост и народна власт. Обръща се към младежите.

" Те не желаят полицията да идва пред вратата им рано сутринта единствено тъй като са писали в Twitter ", показва Кълъчдароглу в изявлението.

 

Лидерът на най-голямата опозиционна мощ в Турция - Народнорепубликанската партия - предизвиква младежите да го подлагат на критика в миг, в който в страната може да се отиде в пандиза за засегнатост към президента Ердоган.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР