За България е важно да има работещ механизъм за защита

...
За България е важно да има работещ механизъм за защита
Коментари Харесай

ЦИД: За България е важно да има работещ механизъм за защита на икономическата сигурност и скрининг на инвестициите

За България е значимо да има работещ механизъм за отбрана на икономическите си ползи и за скрининг на вложенията. Този механизъм е единствено един от детайлите за гарантиране на икономическата сигурност, сподели Огнян Шентов, ръководител на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД), при разкриване на провеждащия се в столичния хотел " София Балкан Палас " обществено-политически конгрес " Икономическа сигурност и скрининг на вложенията ". Това е взаимно събитие на Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) и вашингтонския Център за интернационално частно предприемачество (CIPE). Официални посетители на форума са и представители от Дипломатическия корпус в България.

" Всичко може да се случи единствено в съдействие сред частния и обществения бранш, с поддръжката на нашите сътрудници Европейски Съюз и Съединени американски щати ", добави още Шентов. 

Той напомни, че концепцията за икономическа сигурност не е нова. Тя съществува от времето на Студената война, само че по време на последвалия интервал на глобализация икономическата сигурност загуби значение. С пандемията, напрежението към Китай и нашествието на Русия на територията на Украйна, икономическата сигурност се върна на дневен ред. 

Концепцията през днешния ден е развита в границите на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), на първо място в Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че като най-хубавия създаден механизъм Огнян Шентов посочи практиката на Япония. 

" Съединени американски щати остават един незаместим сътрудник в напъните да покачват равнището на икономическата и сигурност, само че и да увеличим притока на директните задгранични вложения от страни с по този начин наречения градивен капитал ", заключи Шентов.  

Въвеждането на скрининг е сериозен детайл за обезпечаване на продължаващ достъп до продуктивни и транспарантни финансови потоци от страните от Г7. България одобри своето първо законодателство за скрининг на вложенията при започване на 2024 година Сега страната се приготвя да сътвори съответните институции, да усъвършенства качествата им за осъществяване на процедурите за скрининг и да актуализира своята тактика за поощряване на вложенията, с цел да отговори на условията на актуалната геоикономика. 

Форумът търси отговори на следните въпроси: може ли страната да балансира привличането на вложения с висока добавена стойност и поддържането на строги ограничения за икономическа сигурност; по какъв начин може държавното управление да увери бизнеса и евентуалните вложители, че върховенството на закона няма да бъде компрометирано при използването на ограниченията за скрининг и какви ограничения би трябвало да бъдат подхванати във връзка с капиталите, следени от властнически режими, където контролът на собствеността и задачите на вложенията остават неразбираеми.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР