За балансиран бюджет 2019 настояват от Асоциацията на индустриалния капитал

...
За балансиран бюджет 2019 настояват от Асоциацията на индустриалния капитал
Коментари Харесай

Бизнесът праща съвети към правителството за бюджет 2019

За уравновесен бюджет 2019 упорстват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателите предлагат на държавното управление да се стреми към понижаване на равнището на държавния дълг.

При стопански напредък би трябвало да се правят промени и да се усилват запасите, а не да се образуват бюджетни дефицити. Планирането на бюджетните доходи би трябвало да бъде правено реалистично, след оценка на всички фактори, които биха повлияли на размера им.

Това са част от рекомендациите, утвърдени от Националния съвет на АИКБ, които ще бъдат изпратени до държавното управление преди подготовката на държавния бюджет за идната година.

На съвещанието бяха разисквани и предложенията на Министерството на здравеопазването за промени в здравноосигурителния модел. Работата по правене на цялостна позиция на АИКБ по въпроса ще продължи.

От АИКБ предлагат с бюджета да се обезпечи финансирането на политики за възстановяване на бизнес средата и ускорение на икономическия напредък на България.

Така да бъде изработен, че да обезпечи принадлежности за ускорение на промените в областта на пазара на труда, образованието, енергетиката, правосъдната система, опазването на здравето, сигурността и пенсионното обезпечаване, желаят работодателите.

Те упорстват за уравновесен бюджет и предлагат на държавното управление да се стреми към понижаване на равнището на държавния дълг. При стопански напредък да се правят промени и да се усилват запасите, а не да се образуват бюджетни дефицити, поучават от бизнеса.

Те чакат реалистично обмисляне на приходите с предварителна оценка на рисковете.

" Държавният бюджет е финансов инструмент за правене на политики и реализиране на цели от общонационално значение. Затова и всички наши рекомендации са структурирани, тъй че да окажат позитивен резултат за възстановяване на бизнес средата и да обезпечат стопански напредък на България ", съобщи по време на съвещанието на Националния съвет ръководителят Васил Велев. Той изрази очакване за основаване на електронно ръководство.

Основен приоритет АИКБ слага върху фрагментите. Бизнесът чака съответни ограничения за подготовка и преквалификация както на хората, които са отвън трудовия пазар, по този начин и на работещите.

Работодателите чакат облекчение на изискванията за отваряне на трудовия пазар на страната. Същевременно те са изрично срещу административното установяване на минималната работна заплата, повишението на оптималния застрахователен приход и повишението на размера на обществените помощи и компенсации за здрави хора в работоспособна възраст.

Работодателите за следващ път желаят да не заплащат за първите три дни от болничните. От АИКБ са и против заплатен отпуск по майчинство. Работодателите желаят и да отпадне " клас " за прослужено време, който се дефинира от Министерския съвет. Работодателите не поддържат ограничения за повишение размера на обществените компенсации за здрави хора в работоспособна възраст.

Според работодателите, компенсациите: " демотивират работната мощ да се включи в пазара на труда, дезактивират и дезинтересират безработните и майките да стартират работа. Лошите трудови привички се срещат все по-често, а единствено 52 % от българите считат, че могат да съумеят с труд. И това е в миг, в който българският бизнес регистрира недостиг и липса на работна ръка ".

От АИКБ упорстват изплащането на компенсации за безработица да бъде обвързано с ангажимент за безработните лица да поставят сезонен труд в размер на най-малко един месец по време на селскостопанските акции, като трудовия контракт за полагането на сходен труд да не води до анулация на правата за обезщетение.

Работодателите желаят и по-висок бюджет за обучение. Предлагат да има държавни стипендии, с ангажимент за реализация на студентите и страната. АИКБ е подготвена да поддържа осезателен растеж в средствата за просвета, както и за основаването и ръководството на нов фонд за финансиране на научни проучвания с непосредствено приложение в българската промишленост.

Без ограничаване на инфлацията, страната ни рискува да не отговори на условията за приемане в еврозоната. Работодателската организация поддържа данъчната непоклатимост при ниски нива на данъчните ставки и осигурителните вноски, и ограничение на преразпределението на приходите на хората и бизнеса посредством бюджета. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР