За бъдещия проект 1934 на режисьора Максим Генчев, за участието

...
За бъдещия проект 1934 на режисьора Максим Генчев, за участието
Коментари Харесай

Любен Дилов за ролята на Дарина Радева: Слагам знак на равенство на поведението на Нинова и клипа на Слави

За бъдещия план " 1934 " на режисьора Максим Генчев, за присъединяване на президентската щерка Дарина Радева в него и непотизъм ли е това, за какво последният филм на режисьора за Ботев е със слаба оценка от публиката, а Българска национална телевизия ще го финансира отново? Tribune.bg беседва с депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов.

Г-н Дилов, по какъв начин става финансирането на кино планове у нас?

Има доста способи. Имате концепция и може да кандидатствате в Националния кино център, може да кандидатствате в Българска национална телевизия, на резлични места. Вие сте на равнище концепция първоначално и може да получите финансиране за развиването ѝ, тъй като е добра. Но може и да не получите. Аз по-често не съм получавал, в сравнение с съм получавал, макар че имам впечатляващи триумфи в киното и малкия екран. После отново има развой за дофинансиране, само че на никое място не се приказва кой ще играе!

А може би Максим Генчев е тъсил пари от частни вложители за идващия си план " 1934 " и е употребявал името на бъдещата " Коканова " - актрисата и щерка на президента Радев Дарина Радева?

Най-вероятно. Сега бъдещата " Коканова ", аз не желая да съм на мястото на това момиче. Освен че татко ѝ е президент, да носи на раменете си и отговорността да е бъдещата " Коканова "! Не ѝ прави добра услуга Максим. Но от всичко, което се случва, откривам, че той не е доста интелигентен, въпреки че беше прелестен артист. В мой сериал е играл и се оправи отлично, направи прелестна роля. За него като артист " копче не мога да кажа ", само че като режисьор имам купища забележки отсам до хоризонта.

Но в неговия филм за Ботев към този момент са изхарчени публични средства?

Единственото място, където Българска национална телевизия може да търпи укори, е, че е видяла продукта авансово. Моето пояснение е, че 2023-та е годината на Ботев, а Българска национална телевизия нямат лична продукция. Идва човек с подготвена продукция, няма ги великите режисьори - Тео Ушев не ще да прави подобен филм. Няма кой да им го направи и те споделят - той е подготвен филмът, ще им дадем някой лев, няма да харчим и имаме филм за годишнината на Ботев. Това е  била логиката. На 100% съм сигурен. Изобщо не са мислили дали е добър. Освен това Максим хитро си е подредил целия разговор върху текстове на Ботев, Вазов, че на едно място има и от Яворов, от " Арменци ". Цялата тази история е по-скоро занимателна, в сравнение с трагична!

А най-после и соцлидерката се включи в нея при чуването на шефа на Българска национална телевизия в парламентарната комисия по просвета?!

А това ни пристигна от изведнъж! На всичко от горната страна с Тома Биков бяхме упрекнати, че сме надали не пропрезидентски хора. Аз дори й споделих - " извинявай, аз два пъти съм се явавал против този президент, който ти издигаш ". Нинова издигна Радев, да не го издигам аз! Два пъти съм ходил против него на избори, а да ме упреква в този момент с идиотията, че пазя Радев, който употребява служебното си състояние в полза на щерка си - непотизъм е думата. Момичето е малко, нито е било на екран, нито е имало някакви функции! 

Целта евентуално е да се засегне Радев?!

Не й прави чест. Аз ненапълно поставям знак на тъждество на държанието на Нинова с клипа на Слави. С какво се занимаваме в този момент?! Какви са тези нелепости!

На финала нещо ще покаже ли инспекция на Сметната палата в Българска национална телевизия?

Сметната палата не се произнася по целенасоченост. Тя се произнася по правомерност, а филмът за Ботев е проблем по целенасоченост - дали е оправдано да се финансира подобен план. Законово съм сигурен, че е " спекулация " за малкия екран в положителния смисъл на думата. Тя за малко пари получава артикул, който е доста по-скъп. Не го заплаща, а той става нейн. 

Въпросът е, че публиката не го дефинира като добър?

А какъв брой положителни филми прави годишно България? За благополучие съотношението е положително. Спрямо дребното филми, които вършим, повече от половината са прилични. Има пояснение за това - дължи се на Националния кино център и на Киноцентъра - на американците, които подвигнаха критерия, само че има и издънки, няма по какъв начин.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР