За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски

...
За 56% от пълнолетните български граждани предстоящите избори за Европейски
Коментари Харесай

Евроизборите – важни за 56% от българите. БСП с лека преднина пред ГЕРБ

За 56% от пълнолетните български жители идните избори за Европейски парламент са значими, като за 16% са извънредно значими, а 40% ги дефинират по-скоро като значими. Само за 13% въобще не са значими. Това демонстрират данни от изследване на „ Тренд ” по поръчка на „ 24 часа ”. Изследването е направено измежду 1008 пълнолетни, в интервала 5-12 април, 2019 година

38% или малко над два милиона българи заявяват, че сигурно ще гласоподават на идните избори, до момента в който 31% са по-колебливи, заявявайки, че по-скоро ще гласоподават. Най-ниско присъединяване се следи измежду най-младата възрастова група (18-29 г.), като единствено една четвърт от тях сигурно ще гласоподават.

43% са твърдо решилите за кого ще гласоподават, до момента в който 30% към момента не са, като последователите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия са най-силно уверени във вота си в съпоставяне със симпатизантите на другите обединения.

Според социолозите сега се следи паритет сред двете огромни партии с минимална преднина на Българска социалистическа партия . Вътрешна македонска революционна организация е с действителни шансове за посланичество в Европейския парламент.

Скандалите към жилищата в последните няколко седмици са нанесли забележима имиджова вреда върху главната ръководеща партия. В относителен проект сред проучването на „ Тренд “ през март и това през април, ГЕРБ губи 3% от своята поддръжка измежду гласуващите и има поддръжката на 30,5% от гласоподавателите. Българска социалистическа партия съумява да задържи равнищата си и даже минимално да повиши своите електорални стойности до 31,3%

Твърдо на трета позиция остава Движение за права и свободи с 12,7% от гласуващите.

Най-голям дял от електората на Обединени патриоти се ориентира към Вътрешна македонска революционна организация за идните избори за Европейски парламент. 5,5% от гласуващите биха предпочели тяхната листа, което ги приближава мощно до бариерата за посланичество в Екологичен потенциал, която е 5,88%.

Демократична България също резервира шансове за посланичество, само че не регистрира наклонност на растеж в поддръжката.

Сред останалите партии и обединения не се следи основна динамичност по отношение на изследването ни през март, а разпределението измежду гласуващите е следното: Воля (3,6%), „ Атака “ (2%), „ Възраждане “ (1,6%), НФСБ (1,3%) и Коалиция за България (АБВ) с 1,3%.

4,5% от всички гласуващи пък декларират, че ще отбележат опцията „ не поддържам никого “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР