За 54-та поредна година десетки любители на планината ще се

...
За 54-та поредна година десетки любители на планината ще се
Коментари Харесай

Огромни шишчета ще пекат на връх Яворец

За 54-та поредна година десетки фенове на планината ще се насочат към връх Яворец на 27 януари. Местни поданици и посетители на Лакатник покоряват 1393-метровия връх в Стара планина всяка година от 1964-та насам. Покрай Яворец минава и интернационалният маршрут E-3, прочут като правата “Ком-Емине ”.

Традиционно походът се прави в последната събота на януари. Тръгва се в 10 ч от площада в селото, като продължителността му е приблизително 2-3 часа според от метеорологичните условия. При ясно време от върха се вижда цяла София, както и позлатените кубета на “Александър Невски ”.
 08-2  08-1  08-4  08-3
През годините походът сплотява туристическите обичаи на селото и гарата Лакатник, а напоследък в него се включват проведени групи от други села и градове, както и локални неправителствени организации, свързани с планината и планинските действия и спортове.

За тези, които се включат в изкачването и стигнат до края, Яворец предлага кулинарна премия – големи шишчета, нанизани на откъснати клони от околните дърветата и изпечени на преди малко спретнато огнище в снега. Някои от локалните хора носят в туристическите си раници и домашно вино за сгряване.

Традицията на похода стартира от построяването на хижа “Тръстеная ”, описа пред “Труд ” един от уредниците на събитието Мария Лазарова. В хижата има книга, в която всяка година се записват имената на покорилите върха. “Така се случи, че походът стана много всеобщ. В началото беше доста забавно – ето слагаме връх, тази година сме 60 души, идната 80, след това – 100. Миналата година станахме 108 ”, изяснява тя.

От ПСС обаче предизвестяват, че изкачването не е напълно безвредно. Имало е дни, в които върхът е бил непроходим и групата, която е тръгвала от Лакатник, не е могла да го изкачи и се е прибирала в хижата. Последният подобен случай е през 2012 година, спомня си Мария Лазарова.

Една от аргументите за невъзможността да бъде изкачен върхът е освен неприятното време, само че и разнородната група – недобре екипирани, недобре осведомени с изискванията през зимата в планината хора. “Не постоянно този връх позволява хората до себе си. Затова за тази година си пожелаваме хубаво време и планината да ни допусне ”, споделя организаторката.

През последните години водачите на групата са Мария Лазарова, Кирил Илиев, Виктор Петков, Емил Ангелов, Иван Георгиев и Лъчезар Вунчев. Тази година походът ще води Виктор Петков, ръководител на туристическо сдружение “Репей ”.

“В планината се върви проведено и има правила, които би трябвало да се съблюдават – да се следва лидера, да се съблюдават неговите правила за държание и сигурност. Съветите на ПСС за сигурност би трябвало да бъдат следвани и постоянно хората да бъдат добре екипирани и да знаят авансово прогнозите за времето ”, приканва Мария Лазарова.

Там е водата на Лакатник

За първи път на Яворец през зимата на 1964 година се качили четирима души – Божил Ламбов, Петър Ламбов, Димитър Стоянов и Иван Киров. Покоряването на върха било мъчно, сторило им се като забавно предизвикателство и по този начин те решили да го изкачват всяка година. Привличали към себе си нови и нови хора, до момента в който мероприятието се трансформирало в традиция. “Бяхме доста единни, като кажехме, тръгвахме ”, описа пред “Труд ” Иван Киров.

За тези 54 години се запазила освен традицията за подчинение на върха през януари, само че и нанизаните на одеве откъснати клончета шишчетата, сподели още Иван Киров. По думите му Яворец е водата на Лакатник. Във всички падинки имало естествени кладенци.

От десетина години той не се е качвал на върха. “Не че нямам мощ, само че си нямам приятел ”, споделя Киров. Всички умряли. “Събирахме се, доста радостно прекарвахме ”, спомня си той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР