За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството

...
За 24 май сред отличените с най-високата награда на Министерството
Коментари Харесай

Акад. Валентин Бобевски: Химнът на Кирил и Методий е великата българска песен

За 24 май измежду отличените с най-високата премия на Министерството на културата " Златен век " - огърлие беше и диригентът акад. Валентин Бобевски. Макар и на осемдесет години (на 19 май с юбилеен концерт означи своята годишнина с концерт в зала " България " ), той споделя че е млад и има още какво да даде на българската просвета:

Тази огромна премия за мен в действителност е един нов тласък за работа. Бих споделил, че не чувствам тези 80 години. Чувствам се, както съм се чувствал постоянно - работи ми се. Аз благодаря на Българското национално радио, че през 1976 година ме показа за влиятелния хоров конкурс на Би Би Си и аз завоювах, за моя наслада и наслада на цяла България, първа премия - златен орден и преходна купа. Много топло отношение имат всички редактори в радиото към мен, блажен съм да имам другари в Българското национално радио.

Акад. Бобевски показа още, че празникът 24 май е неговата огромна уязвимост, а " Върви народе възродени " е " великата българска ария ".

Акад. Валентин Бобевски е приключил специалността диригентство в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров ” при проф. Георги Димитров и доцент Любен Лилков. Преподавал е в Държавната академия " Ференц Лист " в Будапеща. Специализирал е в Хумболтовия университет в Берлин. Носител е на премията " Бела Барток " и на първи награди от състезания в Италия, Унгария, Германия, Гърция, Полша, Англия, Куба.


Главен диригент на хоровете " Гусла " (от 33 години), " България " (от 27 години) и " Св. София " (от 46 години). Бил е ръководител на Българския хоров съюз, ръководител на интернационалния фестивал за православна музика " Хвалите Господа ", композитор на хорова и театрална музика, член на журита, началник на курсове.


През 1992 година е номиниран за " Мъж на годината " от Кембриджкия биографичен център, а през 1994 година е включен в XVI издание на Световната енциклопедия на Кембридж " Кой кой е ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР