За 2017 година не ни е платен нито един лев

...
За 2017 година не ни е платен нито един лев
Коментари Харесай

Шефът на здравната каса: Нещата стават много тревожни

„ За 2017 година не ни е заплатен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21, 3 млн. лв.. " Това заяви шефът на касата проф. Камен Плочев на свиканото през днешния ден изключително съвещание на парламентарната комисия по опазване на здравето за чуването му.  Днешното съвещание е следващ епизод от разрастващия се скандал в здравната система, откакто предишния петък министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изиска оставка на проф. Плочев, тъй като, без да съгласува с него, изпратил до Народното събрание документално искане за в допълнение финансиране на касата.  Плочев отхвърли да подаде оставка с претекста, че не е назначаван от държавното управление и здравния министър и че не е направил нищо неправилно. Той заяви и в тв ефира, че е получил закани от лице на висок пост да се отдръпна непринудено, другояче " няма да си откри в никакъв случай повече работа. "

Вчера парламентарната група на ГЕРБ заседава изключително, с цел да изслуша здравния министър по абсурда и излезе с решение, че идния вторник още веднъж ще се събере за чуване и на другата страна в разногласието - проф. Плочев, като в това време за през днешния ден бе несъмнено и изключително чуване в парламентарната здравна комисия. Официално, съвещанието днес  " поради прогресиращата наклонност за повишаване на отговорностите към здравни институции на страни - членки на Европейски Съюз, за предоставени на български обезпечени лица здравни услуги. "

„ Няма да се оправим, при изискване, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разноските, които изискуем, нещата стават доста тревожни и молбата ни е, под една или друга форма, да ни помогнете да се оправим ", съобщи той. Решихме да изпратим писмо до Народното събрание с молба да ни помогнете, никой не е изискал актуализация на бюджета, някой би трябвало да ни каже по какъв начин да се оправим с този проблем, акцентира още шефът на здравната каса.

Годишните суми на платени средства към непознатите фондове са по-ниски от постъпилите искове, което води до непрестанно повишаване на отговорностите към другите страни, добави още той, представен от Българска телеграфна агенция. Към момента отговорностите на НЗОК към непознатите фондове са 271 млн.лв., а в бюджета на НЗОК по това перо са планувани 73 млн.лв. Зачестяват писма от страните за неспазване на 18-месечния период за възнаграждение и се упорства да се създадат проекти по какъв начин ще се заплаща отсега нататък. На 20 януари 2018 година е получено писмо от Германия, в което се показва, че този период е изминал, а дължимите суми единствено към Германия са над 20 млн.лв., посочи още проф. Плочев. Към причините и обстоятелствата той добави и персонална история

Непознаването на процедурите не е опрощение и не би трябвало да е част от профила на шеф на НЗОК, сподели ръководителят на комисията по опазване на здравето Даниела Дариткова и добави, че когато човек поема сходен пост, би трябвало да се запознае с всички законови процедури.
На съвещанието участват представители на съсловните организации, на пациентските организации, на синдикати и други

На съвещанието проф. Плочев удостовери обществено думите си, че е бил заплашван. " Получих опасност, дори нося документа, с който заплащам тази опасност. В момента съм на лекуване. ", сподели той  в отговор на въпрос на депутата от Движение за права и свободи доктор Нигяр Джафер дали е получил закани. Шефът на здравната каса обаче отхвърли да заяви кой е създателят на тази опасност.

„ Кой ми е сложил опасността и кой му е споделил да ми я каже, позволете ми да го спестя “, съобщи той. „ Не съм участвал, когато му е казано. Този човек отхвърля да оповестя името му и да разкрия самоличността му. Той има право на това “, изясни проф. Плочев. „ Заплаха в действителност получих, нямам доверие този човек да го е направил спекулативно, тъй като го познавам добре “, добави още шефът на НЗОК. Той показа също, че откогато Кирил Ананиев е министър, са се виждали единствено 4 пъти. „ На последната ни среща той ме посрещна с телефон, сподели ми лист и ми изиска оставката “, разкри още шефът на здравната каса. „ Считам, че един от проблемите е неналичието на връзка сред нас. Контакт би трябвало да има и 3 пъти в седмицата, с цел да може да не се стига до недоразумения “, разяснява още той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР