„За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал.

...
„За 100 дни правителството в социалната сфера е 100% провал.
Коментари Харесай

Манолова: Това управление вече се пропуква и то не на принципна, а на чисто лобистка основа:

„ За 100 дни държавното управление в обществената сфера е 100% неуспех. При ръководството на държавните компании е 100% възпроизвеждане модела на ГЕРБ и в случай че не сключим нов контракт с Газпром е 100% гаранция за бедност и сибирски мраз. “
Освен обстоятелството, че има образуван кабинет, който да в профил Борисов и ГЕРБ от властта съвсем няма триумфи на властта, които да можем да посочим. И това ръководство към този момент се пропуква и то не на кардинална, а на чисто лобистка основа: корупцията в горския бранш, зърното, форсмажора, избора на шеф на Българска народна банка, правосъдната реформа… Това е по този начин поради феодализирането на властта и партийното преодоляването на другите министерства.
Това сподели Мая Манолова, ръководител на гражданската платформа Изправи се.БГ в полемика „ Леви цели с десни ограничения: 100 дни по-късно “ за първите 100 дни от кабинета на Кирил Петков, проведена от платформата „ Политизирай това “ с водещи Николай Драганов и Мирена Филипова.
По думите на Манолова правилно е, че върху кабинета се стовариха пет рецесии и една война: обществена, икономическа, енергийна, ценова, здравна. Но все още рецесиите ръководят властта, а не държавното управление ръководи рецесиите. То просто върви след събитията.
Критиките си към властта водачът на Изправи се.БГ заключи в два огромни казуса: че вместо разграждане модела на ГЕРБ новото ръководство стартира да възпроизвежда и надгражда порочния модел, както и разминаването сред обещанията и дейностите на четворната коалиция
Според Мая Манолова новото ръководство преповтаря схемите на ГЕРБ с държавните сдружения – „ черни каси “. Примери за това са разплащането на 60 млн. лева от нищожните контракти на Автомагистрали, както и ВиК холдингът, който продължава да преразпределя 1 милиарда лева, а ДКК вместо властта да изпълнят обещанието си и да я закрият, я закичиха с нови партийни фрагменти на Нинова. Не е ясно и какво се случва с харченето на над 700 млн. лева за ремонт на язовири, идва пролет и пълноводието следва.
„ Вместо това корупционният модел с държавните сдружения – черни каси се надгражда с нова грандиозна скица – още по-мегаломанска с даването на даването на 1,1 милиарда лева на едно малко държавно сдружение в земеделието – първо „ Сортови семена “, след това „ Врана “ с 20-ина чиновници – главно гледачи на животни, които ще търгуват близо 2 млн. тона зърно, фуражи и маслодаен слънчоглед от Софийската стокова борса, с чиито покупко-продажби комисията по проверка се занимаваше и то с най-дейното присъединяване навръх депутати от партията на Нинова. Отсега е ясно, че страната ще купи на най-високи цени преди новата годишна продукция, когато е ясно, че скоро цените ще паднат на половина и половината пари ще бъдат просто изгубени. Ясно е и къде ще отидат парите – няколко огромни предприемачи, които бяха близки до предходната власт, клиенти и на комисията по проверка, в този момент се оказаха доближени и до новата власт. “ – заключи госпожа Манолова.
Според нея вторият сериозен недостатък на властта е разминаването сред обещанията и дейностите на новите ръководещи. Лидерът на Изправи се.БГ беше безапелационна, че заблудата за най-социалния бюджет се изпари още преди окончателното му приемане. Инфлацията изцяло „ изяде “ по този начин наречените ограничения за повишение на приходите. Първите „ ударени “ бяха пенсионерите, които макар обещанията през януари получиха по-малко, в сравнение с през декември. Потърпевши бяха и работещите небогати, за които растежа на минималната заплата с 60лв от дълго време е изконсумиран от инфлацията, а четирите партии в обединението не помниха обещанията си да вкарат необлагаем най-малко, което щеше да остави в джобовете на хората с най-ниски приходи най-малко по още 70 лева Бяха излъгани и хората с увреждания, че Законът за персоналната помощ ще бъде възобновен в същинския си първичен тип. Ощетени бяха и дребните аграрни производители с осигуровките и евросубсидиите, както и дребният бизнес, изправен против високите сметки.
Мая Манолова регистрира, че предстоящата борба с монополите се оказа просто агитация. Не спря повишението на цените на мобилните оператори, борбата с коректорските компании беше забравена, а 100% обезщетения за скъпия ток получиха единствено монополните сдружения.
Лидерът на Изправи се.БГ напомни и обещанието за нулева корупция на властта, само че досега няма придвижване по десетките сигнали, изпратени от комисията по проверка – Автомагистрали, Турски поток, газовата връзка, спекулациите на енергийната борса, Топлофикация, далаверите с боклука, източването на държавния запас. Според Манолова само Министерство на вътрешните работи е образувало инспекции, само че от прокуратурата няма дейности нито резултати. Справедливост по тези случаи е допустимо едвам след реформирането на правосъдната система и махането на Гешев – заключи Мая Манолова. Според нея всички знаят, че Гешев пази Борисов и че прокуратурата пази ГЕРБ. Въпросът към ръководещите е за какво уговорките в графата „ незабавно “ в съдружното съглашение за правосъдната промяна не се извършват: промяната на Висш съдебен съвет, който би трябвало да смени основния прокурор, промяната на инспектората, законът за КОНПИ.
На този декор водачът на Изправи се.БГ приключи с предложенията на гражданската платформа за преодоляване на рецесиите. Сред предложенията са 0% Данък добавена стойност върху битовите сметки, горивата и питателните артикули и медикаментите, унищожаване на акциза върху горивата, нови правила на енергийната борса, с цел да спрат спекулациите там, нови правила за образуване на енергийния микс, тъй че половината от евтиния ток от АЕЦ „ Козлодуй “ да отива за битовите консуматори, промяна във ВиК бранша, тъй че да не се позволява фрапантно нарастване на цената на водата, както и въвеждане на таван на цените на съществени хранителни артикули.
По думите на Манолова такива ограничения са въвели всички държавни управления в Европейски Съюз като се изключи българското, в това число и директна финансова помощ – 300€ в Гърция, 500€ в Полша на уязвимите семейства. Лидерът на Изправи се.БГ в умозаключение прикани този 1,1 милиарда лева вместо за скица със зърното да отиде за българските семейства.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР