Юрий Макушин до вчера беше директор на Руския културно-информационен център

...
Юрий Макушин до вчера беше директор на Руския културно-информационен център
Коментари Харесай

Кой кой е от изгонените дипломати. Макушин - банкерът милионер от Россотрудничество -

Юрий Макушин до през вчерашния ден беше шеф на Руския културно-информационен център в София, а през днешния ден към този момент е в Москва. Той е в София от април тази година. Макушин няма съвсем никакъв дипломатически опит, а дълъг стаж в съветски държавни банки, в това число във Внешекономбанк, чийто представител е бил във Англия. Този пост му е разрешил да натрупа недвижима благосъстоятелност и спестявания за милиони. Не знаем повода за изгонването му, само че идването на банкер-милионер в София, с цел да се заеме с “културната дипломация ” на Русия е показателно за значимостта на дилемите пред Россотрудничество в София.

70 съветски дипломати и чиновници в посолството и консулствата напуснаха България. Заедно със фамилиите им в двата съветски държавни самолета се качиха над 180 души. Освен името на пълномощния министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски станаха известни имената единствено на консулите във Варна и Русе – Владимир Климанов и Андрей Громов, както и на шефа на Руския културно-информационен център Юрий Макушин. Воскресенски заяви тези имена, а останалите в листата остават в загадка.

Вече ви разказахме за. Той е най-високопоставеният посланик, който напусна България. Воскресенски трябваше да бъде екстрадиран още през април, като нотата за това беше връчена на дипломат Митрофанова още на 1 април. Според известие на прокуратурата от същия ден има доказателства, че Воскресенски е събирал разследваща информация. После е изработен компромис, с цел да могат децата му да завършат образователната година.



Причините за желаната екстрадиция в нотите до Митрофанова са две. Част от хората би трябвало да изоставен поради правилото на взаимност, т.е. съветските дипломати да са толкоз, колкото са българските в Москва. Част от тях обаче са уличени в активност, която е опасност за националната сигурност. Въпреки че шефът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин е едвам от април в София, ведомството му - Россотрудничество, е основна работа, която се занимава с “меката мощ ”. Освен с културните и просветителните връзки, както и работата със съотечествениците, тя е виновна за пропагандата, дезинформацията и всеобщите мероприятия у нас, както ще разберете от идващите редове.

Що е то Россотрудничество и за какво дипломатите му не желаят да си потеглят

Преди да бъде изпратена за дипломат в София, Елеонора Митрофанова оглавяваше Россотрудничество. Службата има офиси в 134 страни, а чиновници на ФСБ и СВР (външното разузнаване) работят в нея под прикритие. Руският портал за журналистически следствия Досие.център ѝ е посветил значителен материал.

Митрофанова се ражда в фамилията на военачалник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В политиката влиза от партията на починалия Владимир Жириновски, който я прави заместник-министър на външните работи, отговарящ за тъкмо за “меката мощ ”. От 2004 до 2008 година Митрофанова оглавява службата за първи път. Тогава тя се споделя Росзарубежцентр. След това 5 години е тя е непрекъснат представител на Руската федерация в ЮНЕСКО и се връща в службата. Тогава Кремъл ѝ слага основната задача да ускори съветската мека мощ с главен акцент върху чужденци до 35 година “Досие ” разяснява, че след анексията на Крим, войната в Донбас и “измиването ” на почернелия лик на Русия и разказването на високите духовно-нравствени полезности на руснаците е станало много по-сложно.

В обзора на " Досие " има няколко описа за дипломати, които отхвърлят да изоставен задграничния си пост в Россотрудничество и да зарежат благинките, изключително в Африка, където имат вили и прислужници, до степен, че са способни да измислят компромати или да унищожат описите с контактите и харддискове с информация. Един подобен случай коства и поста на Митрофанова.

Защо Митрофанова беше " разжалвана " в София

На 26 април 2020 година чешкият вестник Respekt, базирайки се на източници от разузнаването, оповестява, че съветски посланик, който е дохвърчал до чешката столица от Москва на 14 март, е носил в багажа си токсичното вещество рицин. Става въпрос за Андрей Кончаков, началник на Россотрудничество в Чехия. Чешките медии допускат, че дипломатът е възнамерявал да токсини Зденек Хржиба, кмет на чешката столица, и Ондржей Коларж, шеф на администрацията на 6-ти регион на Прага, който е наредил демонтирането на паметника на руския маршал Иван Конев.

Избухва политически скандал. Кончаков декларира, че " не е имал желание да трови никого и че в багажа си е имал бонбони и дезинфектанти ", само че това не оказва помощ. Обявен е за личност нон грата и депортиран, а Кремъл и Министерство на външните работи показват отвращение. Според източници на " Досие " ФСБ, СВР и разнообразни фракции в съветското външно министерство водят същинска война за ръководителя на Руския център за просвета и просвета, както е цялото име на представителството на районен съд в Прага. Всяка от страните се пробва да лобира за своя претендент, а чешките управляващи даже би трябвало да изискат с нота от съветското външно министерство да посочи кой от съветските дипломати ще управлява културния център. Оказва се, че информацията за “отровата ” е дадена от упоменатия в дипломатическата нота Игор Рибаков, който преди този момент е заемал длъжността шеф на отдела за съдействие с интернационалните организации в централното ръководство на районен съд. Малко преди абсурда той е назначен в Прага, с цел да се занимава с културни стратегии, само че се е надявал на по-висока служба. Рибаков е кадър на Академията на ФСБ, само че е поканен от СВР. Под прикритието на специалист по интернационална политика той работи в Съединени американски щати, Сирия, Афганистан, Мароко и Чехия. Източник на " Досие " споделя:

" Той се оплака, че е без пари. Но познавайки, да кажем, неспокойния му темперамент, никой не искаше да се забърква с него. Той почукал на вратата на сътрудниците на Митрофанова, като споделил, че този представител на Россотрудничество е апаш, че е стъкмист и че е гей. След това е изместен на второстепенна служба в Прага и доста се наскърбява ”. В последна сметка Рибаков е екстрадиран дружно с сътрудника му Кончаков и следите му се губят. След абсурда районен съд е отнето от Митрофанова, а тя е изпратена за дипломат в България от Путин през януари 2021 година

Юрий Макушин - дипломатът милионер

Не знаем дали новия представител на районен съд в България Юрий Макушин се нуждае от пари сега, само че той несъмнено не е безпаричен. Съдейки по заявените му приходи и имущество, Макушин и фамилията му имат активи за милиони, което прави необичайно идването му на дипломатически пост в София. До края на март тази година той е бил заместник-генерален шеф на “Московския център за международного сотрудничества ” към държавното управление на Москва. Цялата му кариера, преди да се посвети на “публичната дипломация ” през 2019 година, е минала през банковия бранш. От 1995 до 2001 година работи на експертни и управителни длъжности в частни банки. До 2004 година работи в Централната банка на РФ, до 2017 година заема управителни длъжности в държавната “Внешэкономбанк ”, като даже е бил представител на банката във Англия и в Италия.

“Внешэкономбанк ” обичайно се ръководи от най-близките и доверени до Путин и ФСБ хора, а изпращането на Макушин във Англия значи, че се употребява с доверието им.

През 2015 година, като представител на банката във Англия, Макушин е заявил годишен приход от 30 851 863,19 рубли (около 770 000 лева по това време), имот за строителство от към декар, още един от два декара, земеделска градина от декар, два жилището в Москва от - 32.6 кв. м и 70 кв. м, както и апартамент от 100 квадрата във Англия.

И двата жилището са в влиятелни региони в Москва, сподели инспекция на OFFNews в данни, изтекли от разнообразни съветски държавни ведомства. Съпругата и децата му, също имат парцели. За съпоставяне Филип Воскресенски, който е най-високопоставеният посланик след Митрофанова в София, за 2019 година е имал приход от към 65 000 лева, кара " Лада Ларгус " (Дачия Логан) и живее в депресивен (сравнително нов) жилищен комплекс с доста високи блокове към асфалтови паркинги много зад околовръстното на Москва в регион " Щербинка " в непосредствена непосредственост до летище Остафьево. Идването на скъп кадър като Макушин в София не е инцидентно.

Задачите на Митрофанова в София

Както и идването на Митрофанова.

“Очевидно назначението в България надалеч не е инцидентно: в страната има доста интензивно прокремълско лоби, което провежда манифестации против НАТО и Съединени американски щати. ЕВМ се среща персонално с някои от приятелите на Кремъл или открива оперативна връзка посредством Филип Воскресенски (Гонюков), който дава отговор за България в съветското външно министерство, написа " Досие ". В материала написа още, че Захари Захариев, член на Българската социалистическа партия и ръководител на фондация " Славяни ", е изискал от Митрофанова обилни суми, с цел да организира разнообразни събития в София. В обявата има писмо от 2018 година на Захариев до съученика на Путин, милиардера Илгам Рахимов с който са се срещнали по-рано. В писмото Захариев се оплаква от генералния шеф на " Госзагранснабдяване " Сергей Сушков, който отхвърля да понижи наема на помещението на улица " Никола Мирчев " в София, където се намира офисът на " Славяни ". В писмото Захариев се оплаква още, че частни компании заплащат по-нисък наем от него, изяснява какъв брой е мъчно да е бъдеш русофил и моли за среща със самия Путин. Захариев е ръководител и на Федерацията за приятел­с­тво с народите на Русия и на прокитайска асоциация.

В петък Захариев, ръководителят на АБВ Румен Петков и издателят на вестника " Русия през днешния ден " Светлана Шаренкова проведоха митинга в поддръжка на Митрофанова пред посолството. Преди това те са се срещнали с нея са ѝ предложили разновидности, с които да оспори в съда решението на българските управляващи да разгласят за нежелани 70 чиновници на съветското посолство в София.

Какво прави Россотрудничество

Освен уредник на курсове по съветски за деца, споразумяване на стипендии за обучение в Русия, организация на пропагандни конгреси и показ на филми, Россотрудничество стои и зад организацията на " Безсмъртния полк ". Това е шествие честващо успеха на Съюз на съветските социалистически републики над Германия на 9 май. За задачата има основана специфична фондация. Ако човек се разноски из описите на координаторите и управлението на фондацията може да види познати разпространители проруски подправени вести в обществените, водачи на комунистически и “антифашистки ” партии, “журналисти ” в проруски медии в описите на Европейски Съюз за разпространители на подправена информация, както и познати лица от всеки проруски митинг или контрапротест от 2013 година насам.

Обществени и политически представители на позицията на Русия в България, които са ковачи на публичното мнение, вземат участие в диспути и застават с лицата си, постоянно не работят напълно гратис - сподели през уикенда началникът на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, в ефира на Дарик радио. Тя цитира данни от българските служби още от февруари, началото на нападението над Украйна, че те получават заплащания, в това число от съветската страна, от 4000 лева на месец.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР