ЮНЕСКО включи френската багета в списъка на Световното културно наследство,

...
ЮНЕСКО включи френската багета в списъка на Световното културно наследство,
Коментари Харесай

Френската багета влезе в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО включи френската багета в листата на Световното културно завещание, в който попадат към 600 обичаи от 130 страни.

Багетата е почетена като част от френския метод на живот, всекидневен обред, систематичен детайл от храната, синоним на шерване и другарство. Важно е тези умения и обществени привички да продължат съществуването си в бъдеще, стимулира се ЮНЕСКО.

Цената на багетата (от френски baguette - " пръчка ", " бастун " ) през днешния ден е към 1 евро. Във Франция се създават 16 милиона бройки на ден. Началото на традицията не е ясно. Според някои версии концепцията е на Наполеон - самун, който бойците елементарно да придвижват. Според други догатки става дума за самун, който служащите елементарно да късат и споделят без да имат потребност от нож за рязане. Има и версия, че характерната форма е дело на австрийски хлебопекар от 30-те години на 19 ти век.

Официалното име багета обаче е от 1920 година, тогава се вкарват и строги стандарти за продукта - дължина 80 сантиметра и тегло 250 грама. Цената остава закрепена до 1986 година. Багетатата не остава пощадена от конкуренцията на супермаркетите и огромните търговски вериги. От 1970 година насам годишно затварят 400 френски хлебопекари. Общият брой на пекарните във Франция е намалял от 55 хиляди до 35 хиляди, показва Франс прес. За останалите в занаята обаче решението на ЮНЕСКО е самопризнание за уменията, които са усъвършенствали в годините.

" Багетата е брашно, вода, сол, квас и уменията на занаятчията ", отбелязва браншовата организация. В занаята регистрират, че този тип самун обгръща всички социо-културни категории - и небогати, и богати - всички хапват багета. Тя остава основен детайл от френската еднаквост, а съгласно фрезидента Макрон - и предмет на злоба в целия свят.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР