ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните и уязвими туристически дестинации в

...
ЮНЕСКО препоръчва една от най-популярните и уязвими туристически дестинации в
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включва Венеция в списъка на застрашеното културно наследство

ЮНЕСКО предлага една от най-популярните и уязвими туристически дестинации в Италия да бъде добавена към листата на застрашените обекти на културното завещание.

Организацията на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата приканва италианското държавно управление да " обезпечи оптималната отдаденост " за решение на " дългогодишните проблеми " във Венеция, която от години се бори с големия брой на туристите и последствията от изменението на климата, оповестява CNN.

Венеция е едно от 1157-те места, които понастоящем са оповестени за обекти на международното културно завещание и които имат " изключителна международна стойност " поради своите културни или естествени дадености.

Препоръката за включването на Венеция в листата на застрашеното международно завещание е направена от специалистите на ЮНЕСКО и консултативния орган в предварителния дневен ред преди 45-ата сесия на Комитета за международно завещание на организацията, която ще се организира през септември в Рияд, Саудитска Арабия.

В проекторезолюцията се твърди, че не е реализиран " забележителен прогрес в решаването на непрекъснатите и комплицирани проблеми, свързани по-специално с всеобщия туризъм, плановете за развиване и изменението на климата ". В нея се показва също по този начин, че тези проблеми водят до " утежняване на положението и увреждане на сградните структури и градските региони, утежняват културната и обществената еднаквост и заплашват целостта на културни, екологични и ландшафтни характерности ".

Проблеми с климата и туризма във Венеция

През последните години Венеция е изправена пред същинска въртележка от проблеми, свързани с климатичните условия, напомня CNN.

През февруари тази година градът беше обзет от толкоз огромна суша, че беше невероятно гондолите, водните таксита и колите за спешна помощ да минават през някои канали. През ноември 2019 година наводненията пък бяха толкоз мощни, че заплашиха съществено исторически здания и обекти.

Свръхтуризмът във Венеция също е непрекъснат проблем и ЮНЕСКО адмирира някои от напъните, които се поставят за битка с него, като да вземем за пример възбраната за влизане на огромни кораби в басейна Сан Марко - канала Джудека. Въпреки това в отчета се споделя, че " последствията от продължаващото утежняване на положението вследствие на човешката интервенция, в това число продължаващото застрояване, въздействието на изменението на климата и всеобщия туризъм заплашват да причинят необратими промени за Венеция “.

Градската администрация на културния център към този момент е декларирала, че " деликатно ще прочете препоръчаното решение, оповестено от Комитета за международно завещание на ЮНЕСКО, и ще обмени отзиви с държавното управление ".

Потърсени от медията за коментар, от Министерство на културата и Министерството на туризма на Италия са отказали подобен.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР