Юнайтед груп (United Group), която е собственик на Виваком, обмисля

...
Юнайтед груп (United Group), която е собственик на Виваком, обмисля
Коментари Харесай

Собственикът на "Виваком" обмисля подмяна на оборудване на Huawei

Юнайтед груп " (United Group), която е притежател на " Виваком ", обмисля да подмени част или цялото съоръжение от китайския софтуерен колос " Хуауей " (Huawei), което е преобладаващо в инфраструктурата на телекома. Това може да стане с различни снабдители, до момента в който капиталовата група се пробва да се съобрази с апелите на администрацията на Съединени американски щати, заяви " Ройтерс ".

" В предходните години сме имали положително съдействие с United Group и се надяваме да го продължим в идните години ", е коментарът на говорителка на Huawei.

Никос Статопулос, ръководител на Управителния съвет на United Group, споделя за " Ройтерс ": " Мисля, че последователно и премерено прекосяване към нещо, което е по-одобрявано от Съединени американски щати, е верният метод. това и обмисляме ".

Но сходна смяна изисква време и коства пари, припомня " Ройтерс ". " Не можем да подценяваме желанието им, само че в един съвършен свят би трябвало да получаваме и финансова помощ (от правителствата) за прекосяването към нова инфраструктура, защото това ще ни коства милиони долари ", споделя още Статопулос. Той е и сътрудник в BC Partners, главния акционер в United.

Според Съединени американски щати оборудването на Huawei може да се употребява от Китай за шпионаж, само че компанията отхвърля съмнения и обвинявания, че може да съставлява риск за националната сигурност. Европейски държавни управления са по-предпазливи в сходни оценки, защото избират да не затварят изцяло вратата към китайското съоръжение и в частност към Huawei. По данни на изследователската компания Dell`Oro през предходната година китайският колос е останал водещата компания с 31% пазарен дял от приходите от телекомуникационно съоръжение. Освен това в Европейски Съюз има едни от най-строгите в света условия за надзор над работата на сходно съоръжение с данни и Huawei декларира, че работи съгласно тях.

United, която неотдавна има и Нова Броудкастинг груп, издател на вестници и снабдител на кабелен интернет и малките екрани, има наличие още в Хърватия, Словения, Гърция и Сърбия, най-вече в телеком бранша и кабелните снабдители. " Ройтерс " припомня още, че поради по-ниските цени на оборудването на Huawei то е желано години нарид в Югоизточна Европа пред това на Nokia или Ericsson.

С Nokia обаче е построена инфраструктурата за 5G мрежата на A1.

В края на октомври 2020 година България изненадващо се причисли към американската самодейност " Чиста мрежа " и обединението от страни и компании, поели уговорката да защитят своите 5G мрежи от ненадеждни снабдители ". За Вашингтон " чиста мрежа " значи едно - никакво присъединяване на китайски снабдители. Съединени американски щати даже предизвестиха сътрудниците си, че няма да споделят напълно информация от сферата на сигурността с тези от тях, които са с китайско съоръжение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР