Юн от Южна Корея призовава за силно сътрудничество в областта на сигурността със САЩ, Япония преди срещата на върха в Кемп Дейвид

...
Президентът на Южна Корея призова за по-задълбочено сътрудничество в областта
Коментари Харесай

Президентът на Южна Корея призова за по-задълбочено сътрудничество в областта на сигурността със САЩ и Япония за справяне със Севера Корейските ядрени заплахи, заявявайки, че предстоящата му среща на върха с лидерите на САЩ и Япония в Кемп Дейвид ще „постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество...

От HYUNG-JIN KIM Associated Press, 15 август 2023 г., 00:00 ч. Япония ще се обърне към Севера Корейските ядрени заплахи, заявявайки във вторник, че предстоящата му среща на върха с лидерите на САЩ и Япония в Кемп Дейвид ще „постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество“.

Това ще бъде за първи път лидерите на трите страни се събират изцяло на тристранна среща на върха, а не в кулоарите на международните срещи. Това предполага, че те са сериозни относно засилването на връзките си в лицето на напредващия ядрен арсенал на Северна Корея и все по-настоятелната външна политика на Китай.

На срещата им на върха в петък в резиденцията на президента на САЩ в Мериленд президентът Джо Байдън, президентът на Южна Корея Юн Сук Йол и японският премиер Фумио Кишида се очаква да обявят планове за разширено военно сътрудничество в областта на защитата срещу балистични ракети и развитието на технологиите, според двама високопоставени служители на администрацията на Байдън.

„Срещата на върха РК (Република Корея)-САЩ-Япония, която ще се проведе в Кемп Дейвид след три дни, ще постави нов крайъгълен камък в тристранното сътрудничество, допринасящо за мира и просперитета на Корейския полуостров и в Индо-Тихоокеанския регион”, каза Юн в телевизионна реч в Сеул във вторник. управление през 1945 г. Предишни южнокорейски президенти обикновено използваха речи в Деня на освобождението, за да поискат от Япония да поднесе нови извинения за своите колониални грешки. Но Юн, консерватор, който настояваше за разрешаване на историческото недоволство като начин за засилване на сътрудничеството Сеул-Вашингтон-Токио, не го направи и по-скоро обясни отново защо са необходими подобрени връзки с Япония.

Юн каза, че седемте тилови бази, предоставени на воденото от САЩ командване на ООН от Япония, служат като „най-голямото възпиращо средство“, което предпазва Северна Корея от нахлуване в Южна Корея. Той каза, че севернокорейска инвазия ще предизвика незабавна, автоматична намеса от командването на ООН и че базите в Япония разполагат с необходимите способности по суша, море и въздух.

“ Като партньори, които си сътрудничат в областта на сигурността и икономиката, Корея и Япония ще могат заедно да допринесат за мира и просперитета по целия свят, като същевременно си сътрудничат и обменят по начин, ориентиран към бъдещето“, каза Юн.

Юн каза, че значението на сътрудничеството в областта на сигурността Сеул-Вашингтон-Токио нараства на Корейския полуостров и в региона.

„За да фундаментално да блокират ядрените и ракетните заплахи на Северна Корея, Република Корея, Съединените щати и Япония трябва да си сътрудничат тясно по отношение на разузнавателните активи и да споделят данни за ядрените оръжия и ракети на Северна Корея в реално време“, каза Юн.

Когато се срещнаха в покрайнините на регионална конференция в Камбоджа през ноември, Юн, Байдън и Кишида казаха, че възнамеряват да споделят данни за предупреждение за ракети от Северна Корея в реално време, за да подобрят способността на всяка страна да открива и оценява заплахата, породена от идващите ракети. През юни техните министри на отбраната казаха, че признават усилията за активиране на такъв механизъм за споделяне на данни преди края на годината.

Притесненията относно ядрената програма на Северна Корея нараснаха, след като Северът открито заплаши да използва ядрени оръжия в конфликти със своите съперници и проведе около 100 ракетни теста от началото на миналата година . Много от тестваните ракети бяха ядрени оръжия, които поставят Южна Корея и Япония на поразително разстояние и могат да достигнат континенталната част на САЩ. Южна Корея и Япония заедно приемат около 80 000 американски войници.

В отговор на бурните ракетни тестове на Северна Корея, Съединените щати и Южна Корея разшириха военните си учения и възобновиха някои тристранни обучения, включващи Япония. Това вбеси Северна Корея, която гледа на ръководените от САЩ военни учения на и близо до Корейския полуостров като на репетиция за нахлуване. Севернокорейски официални представители казват, че действията на САЩ за укрепване на военното сътрудничество с Южна Корея и Япония принуждават Севера да засили собствения си военен капацитет. ___

Авторът на Associated Press Аамер Мадани във Вашингтон допринесе за този доклад.

___

Вижте повече от отразяването на AP за Азия и Тихия океан на https://apnews.com/hub/asia-pacific

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР