Юлия Красовска открива изложбата “Разходка в миналото”. Основната част от

...
Юлия Красовска открива изложбата “Разходка в миналото”. Основната част от
Коментари Харесай

Юлия Красовска с разходка в миналото

Юлия Красовска открива изложбата “Разходка в миналото”. Основната част от нея е отдадена на украинеца Михайло Парашчук. Той е професор и ваятел с европейско самопризнание, неповторима персона и в историята на България, и в историята на Украйна.

Михайло Парашчук идва в България през 1921 година и тук основава редица архитектурни шедьоври, които и до момента са непокътнати из центъра на град София. Благодарение на неговите старания през първата половина на ХХ век градът се трансформира в същинска европейска столица.

Той основава архитектурна пластика и декорация на такива значими публични здания като Софийския университет "Св. Климент Охридски ", Народната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, Народния спектакъл „ Иван Вазов “, Народното събрание и Съдебната палата в гр. София, а също по този начин и постройките из страната. Картините на Юлия Красовска изобразяват здания в интервала 1950 - 1960 г, които е украсявал Парашчук, а по-късно можете да видите фотоси на неговите статуи към тези здания.

Също по този начин са показани и картини, които изобразяват здания в Бургас (в този град живее художничката), по план на италианския проектант Рикардо Тоскани. Той взе участие в построяването на редица паметни здания за града при започване на предишния век. Наред с акварелната възстановка на старинния аспект Юлия Красовска предлага и модерни фотоси направени от същия ъгъл.

По този метод всеки един може да види и съпостави по какъв начин градът се е променял във времето. Откриването е на 1 ноември от 17:30ч. в Централния дом на архитекта (гр.София, ул. "Кракра ", 11).
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР