Южнокорейският производител на автомобили Hyundai преживява трудни времена напоследък. Компанията

...
Южнокорейският производител на автомобили Hyundai преживява трудни времена напоследък. Компанията
Коментари Харесай

За да избегне провала, Hyundai се нуждае от радикална промяна

Южнокорейският производител на коли Hyundai претърпява сложни времена в последно време. Компанията страда от дефицит на клиенти и липса на по-големи, по-евтини SUV модели, написа Reuters.

Проблемите на Hyundai са най-забележими на най-големия авто пазар в света - в Китай. Въпреки огромните вложения и все по-атрактивни предложения, продажбите на компанията не вървят, като даже в големия град Чунцин, корейският производител осъществя едвам стотина коли на месец.

Японският съперник Nissan продава 4 пъти повече. " Продажбите са доста слаби. Nissan имат десетки клиенти, до момента в който ние имаме единствено двама ", оплаква се мениджърът Ли, който управлява шоуруума на Hyundai в града.

На един час път с кола от Чунцин се намира голямата индустриална база на Hyundai за 1 милиард $, която беше открита през предходната година с концепцията да създава 300 000 автомобила годишно.

 Hyundai губи китайския пазар поради Great Wall. Но знае по какъв начин да си го върне
Hyundai губи китайския пазар поради Great Wall. Но знае по какъв начин да си го върне

Корейците в никакъв случай не са продавали по-малко коли в Китай занапред

Но поради слабите продажби и внезапното закъснение на китайския авто пазар, фабриката работи едвам на към 30% от потенциала си, оповестяват източници на Reuters.

Компанията отхвърля да разяснява производството и продажбите си в Китай, само че твърди, че " тясно си сътрудничи " с локалния сътрудник BAIC, с цел да направи по-печеливш бизнеса си в страната.

Неволите на Hyundai бележат огромна смяна за автопроизводителя, който преди се радваше на огромен триумф в Китай, защото бързо доставяше и продаваше известните си нови и евтини модели на растящия с високо движение пазар.

През 2009 година Hyundai и колегата му Kia бяха на 3-о място по продажби в страната след General Motors и Volkswagen. Сега те заемат 9-о място, а пазарният им дял се стопи до 4% през предходната година от повече от 10% при започване на десетилетието.

 Защо Hyundai продължава да пропада?
Защо най-големият автопроизводител в Южна Корея продължава да пропада?

Компанията дава внимателна прогноза за годината

Корейската компания изгуби привлекателността си при по-евтините модели за сметка на китайските съперници Geely и BYD. Чуждите компании поддържат конкурентни цени на моделите за всеобщия пазар, което лимитира ролята на Hyundai като налична задгранична марка.

На втория по величина авто пазар в света - Съединени американски щати пазарният дял на Hyundai падна до 4% предходната година, най-ниското равнище от съвсем 10 години.

Проблемите на компанията в Съединени американски щати и Китай са сходни: тя пропусна смяната в потребителските усети, изключително възходящото търсене на SUV модели, и оферираше по-високи цени, в сравнение с допуска реномето й, настояват специалисти от промишлеността.

Автопроизводителят увери, че се пробва да реши проблемите на двата основни пазара, като преработва дизайни, пуска нови SUV и дава на районните единици по-голяма автономия, с цел да създават по-бързо артикули, съобразени с локалните усети.

 Hyundai и Kia пускат 12 нови модела, продажбите порастват по-слабо от предстоящото
Hyundai и Kia пускат 12 нови модела, продажбите порастват по-слабо от предстоящото

Двете марки с проблеми на американския и китайския пазар

Неуспешни артикули на неверна цена

Япoнcĸитe ĸoнĸypeнти ĸaтo Ноndа, дългoгoдишeн мoдeл зa пoдpaжaниe нa Нуundаі, cъщo ce бopят дa ce aдaптиpaт ĸъм нoвитe тeндeнции, ĸaтo eлeĸтpoмoбили и caмoyпpaвлявaщи ce ĸoли.

Миналия месец Hyundai записва 68% спад в чистата облага за третото тримесечие и заяви, че оперативният й марж се е свил до 2.7% в интервала януари-септември. През 2011 година оперативната облага на корейската компания от 10.3% беше най-високата в промишлеността, отстъпвайки само на немската BMW.

Негативно въздействие оказва и неналичието на мощна серия SUV на основни за Hyudai пазари. Модерните повдигнати модели образуват едвам 36% от продажбите на Hyundai в Съединени американски щати за предходната година, в съпоставяне със 76% на GM и 63% приблизително за промишлеността, съгласно данните на Autodata Corp.

Ръководството на корейската компания към момента залага прекалено много на седаните и подценява препоръките на мениджмънта в Съединени американски щати за повече пикапи и SUV. Производителят е " заловен малко неопитен " от бързата смяна на пазара към по-големите коли, признава основният действен шеф на Hyundai America Брайън Смит.

 Hyundai даде обещание електрическа кола с 500 километра пробег
Hyundai даде обещание електрическа кола с 500 километра пробег

Компанията успокоява обезпокоените вложители

Но множеството нови SUV модели, измежду които и кросоувър пикап, който ще се предлага от 2020 година, ще оказват помощ за " бавното и устойчиво " възобновяване на продажбите, увери Смит в изявление за Reuters.

В последните години Hyundai нае няколко нови дизайнера, които работят върху напълно нов дизайн на бъдещите модели. На компанията обаче ще са нужни няколко години, с цел да се върне към триумфите и рекордния пазарен дял от 2011 година, признава Смит.

Новият SUV Encino също не се радва на необикновен триумф в Китай. " Ние не продаваме Encino. Той просто не се вписва на китайския пазар. Повечето китайци избират по-големи, по-евтини и по-хубави коли ", твърди различен началник на магазин на Hyundai в Чунцин.

Вместо плануваните от компанията 60 000 бройки за година, от модела са продадени малко над 6000 бройки за първите 6 месеца от стартирането му на пазара.

 Hyundai: Историята на един впечатляващ напредък
Hyundai: Историята на един впечатляващ напредък

Компанията е международен производител освен на коли

Ако желае да се върне към положителните времена, компанията би трябвало съществено да усили вложенията си в научноизследователска и развойна активност, които сега са доста по-малки от тези на съперниците й.

Hyundai би трябвало да премисли и упоритостите си в премиум сегмента, където също не се радва на необикновен триумф. Според специалисти последните години имиджът на марката сигурно се е повишил, само че към момента " въобще не е покрай премиум марка ".

" Те би трябвало да се върнат към предходната си тактика и да поддържат конкурентни цени, с цел да запазят индустриалните размери ", поучава Ник Райли, някогашен основен изпълнителен шеф на GM Южна Корея.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР