Южноафриканските минни компании са изправени пред тежък избор: дали да

...
Южноафриканските минни компании са изправени пред тежък избор: дали да
Коментари Харесай

Параграф 22 мъчи производителите на един от най-ценните метали в света

Южноафриканските минни компании са изправени пред тежък избор: дали да усилят добива на паладия и родия, с цел да се възползват от растежа на цените, като в това време рискуват да натиснат надолу така и така нежния пазар на платината.

Взаимовръзката се дължи на обстоятелството, че паладият и родият са вторични артикули на платината. Така всеки грам от тях идва с два до три грама платина. По-строгите ограничавания за нездравословните излъчвания поддържаха пазара на паладия и родия, които се употребяват в катализаторите на бензиновите коли. В същото време платината, която се употребява каталитичните конвертори на дизеловите коли, се търси по-малко, откакто понижиха и продажбите на коли с подобен вид мотор.

Така някои от най-големите минни компании в света не желаят да покачат производството, макар недостига на паладий, който единствено ще пораства през идната година.

Платината повиши цената си с цели 15 % тази година от дъно, невиждано от десетилетие, само че прогнозата е за нов спад на търсенето през 2020 година и остатъци на пазара. През 2019 година паладият нарастна с 40 %, а родият - със 144 %.

" Разширяване на добива за възползване от по-високите цени на родия и паладия може да бъде много опасен ход ", споделя Джеймс Уелстед, представител на заетата в сектора компания Sibanye. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР