Южният парк е една от забранените зони в столицата. ©

...
Южният парк е една от забранените зони в столицата. ©
Коментари Харесай

Вечерен час, блокада на квартали, паркове: отменят ли се мерки на местната власт

Южният парк е една от " неразрешените " зони в столицата.

© Цветелина Белутова От началото на изключителното състояние до момента редица общините поеха самодейност и приложиха спомагателни свои ограничения към националните, сред които надзор на достъпа до планината Витоша край София и вечерен час за всички жители в някои области. В понеделник, 6 април, министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев издаде заповед, съгласно която теоретично част от тези ограничения би трябвало да се анулират.

В т.5 от заповед РД-01-179 е записано " да се преустановят всички спомагателни ограничавания, въведени от органи на локалната власт, които не са в сходство със Закона за здравето и със Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние ". Самата заповед имаше за цел да откри ред по пазарите из страната, само че точка 5 действително можеше да се отнесе към цялостния метод на локалните управляващи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Допълнителна инспекция обаче сподели, че това не е напълно по този начин - общините не се постанова да анулират съвсем нищо от към този момент признатото. Заповедта е изпратила разбъркан сигнал към локалните управляващи и някои са се позовали на нея, с цел да анулират нещо, което не тя не адресира - да вземем за пример вечерния час.

От думи на премиера Бойко Борисов тази заран обаче наподобява, че може да се чака облекчение на възбраните за парковете.

За кучетата и парковете

Достъпът до паркове, детски и спортни площадки на открити и закрити публични места беше неразрешен със заповед на здравния министър от 0 ч. на 21 март. Впоследствие от Министерство на здравеопазването осведомиха с прессъобщение във връка със заповедта, че " домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки ".

Oт ведомството по този начин и не дадоха отговор на въпросите на " Капитал ", свързани с обстоятелството, че полицията огради паркове с ленти, както и дали има правилник за разходки на кучетата. Не дадоха отговор и дали министърът има желание да посочи този проблем в заповедта. Именно тази липса на уточнения по тематиката докара и до актове на хора, разходили домашните си любимци в зелени площи.

Затварянето на Природен парк " Витоша " също породи редица въпроси измежду жителите, които считат, че разходките навън и физическата интензивност са потребни за здравето им. От края на март полиция лимитира и достъпа на жители и до Стара планина. От Столичната община обясниха за " Капитал ", че възбраната на кмета на Йорданка Фандъкова за визитата на планината е, тъй като заповедта на Ананиев " очевидно важи и за естествени [паркове] " и я аргументира с огромни скупчвания на хора през уикенда.

В сряда обаче министър председателят Бойко Борисов съобщи, че е упълномощил на Националния действен щаб и кметовете да измислят ред за прилагане на планини и паркове, без това да докара до " изпускане на обстановката " с разпространяването на ковид. Борисов посочи, че основното е да няма скупчване на хора, цитира dnevnik.bg. Eдин от разновидностите било график за посещаване на паркове и планини, като в избрани часове те да са налични единствено за хората над 60 години, които са най-рисковата група при заразяване с ковид - сходно на режима в огромните магазини.

Без вървене по мрачно

Вечерният час беше въведен за малолетни лица в редица общини, само че и за всички поданици на областите Смолян и Стара Загора, както и в общините Козлодуй, Елин Пелин и други Трудното управление на скупчване на хора на едно място вечер беше един от причините на локалните управляващи, които го вкараха.

" Решенията на локално равнище се базират на Закона за локалното самоуправление. Съгласно чл.63 от Закона за здравето държавните и общинските органи са длъжни да основат нужните условия за осъществяване на въведените от министъра наложителни противоепидемични ограничения ", разясниха от Министерство на здравеопазването документално пред " Капитал " по тематиката за вечерния час.

Странното беше, че регионалният шеф на Стара Загора Гергана Микова да вземем за пример анулира вечерния час, натрапен в района, като в заповедта й се обосноваваше точно със заповедта на Ананиев от 6 април, която всъщност не постанова анулацията. Няма информация вечерният час да е анулиран другаде към този момент.

Блокадата на ромските квартали

Ромските квартали могат да останат блокирани, излиза наяве от отговор на Министерство на здравеопазването до " Капитал ". Контролно-пропускателни пунткове, зазиждане на изходи и ограничение на придвижването в кварталите " Кармен " в Казанлък, " Шести " в Нова Загора и " Надежда " в Сливен бяха измежду противоепидемичните ограничения на районно равнище.

" Визираните от вас ограничения на локално равнище не опонират на въведените със заповеди на министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения на територията на страната, които са в действие до 12 април, в това число ", прецизираха от Министерство на здравеопазването.
Същевременно във вторник Комисарят по човешките права към Съвета на Европа излезе с позиция, че не би трябвало да се вкарват дискриминационни ограничения за избрани групи от обществото, какъвто е казусът с ромите. За образец беше дадена България и КПП-тата във въпросните квартали. " Докато дейностите да се обезпечи съблюдаване на разпоредбите е основателно в актуалните условия, те не могат да се ползват изборно по отношение на хората, нито напълно, нито отчасти, въз основа на етническа принадлежност ", написа в позицията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР