Южна Корея ще изтегли Япония от белия списък на доверени

...
Южна Корея ще изтегли Япония от белия списък на доверени
Коментари Харесай

Сеул готви реципрочни мерки срещу Токио, ще изтегли Япония от белия списък на най-доверените си партньори

Южна Корея ще изтегли Япония от " белия лист " на доверени търговски сътрудници, разгласи през днешния ден министърът на планирането и финансите Хон Нам-ки, представен от Франс прес. Това стана няколко часа, откакто Токио предприе сходна мярка против Сеул.

Японското решение " подкопава главно връзките, основаващи се на доверие и съдействие, които двете страни са открили ", съобщи министърът.

" По тази причина показваме мощния си митинг и надълбоко страдание и призоваваме Токио неотложно да анулира тези отмъстителни търговски ограничения ", добави той.

" Ще продължим да поставяме старания, с цел да разгадаем този въпрос по дипломатически път ", сподели Хон Нам-ки.

" Но също по този начин ще изтеглим Япония от белия лист и ще стартираме процедура, с цел да засилим контролните ограничения върху износа ни ", съобщи южнокорейският министър.

Япония реши през днешния ден да затегне комерсиалните ограничавания за Южна Корея, изваждайки я от лист на страни, които са употребяват с привилегировано отношение - мярка, определяна от Сеул като " безотговорна ".

Държавният глава на Южна Корея Мун Дже-ин даде обещание да вземе съществени ограничения против японското решение, само че не даде детайлности какви тъкмо ще бъдат ограниченията, добавя Ройтерс.

Изваждането на Южна Корея от така наречен бял лист на облагодетелствани износни дестинации значи, че експортьорите ще се сблъскват с повече администрация и инспекции преди да получат разрешителни, което вероятно ще за забави износа на необятен набор артикули, инфомрира Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред Токио и Сеул внезапно се изостриха, откакто през есента на 2018 година Върховният съд на Република Корея излезе с решение, оспорено от Токио. Според него на четирима някогашни служащи на японската компания, която в този момент се назовава Нипон стийл енд Сумитомо метал (Nippon Steel & Sumitomo Metal), би трябвало да бъдат изплатени обезщетения за това, че по времето на Втората международна война са били наложително мобилизирани и накарани да поставят тежък труд в едно от предприятията на компанията. От четиримата ищци през днешния ден е жив единствено един.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР