Южна Корея планира да се превърне в един от четирите

...
Южна Корея планира да се превърне в един от четирите
Коментари Харесай

Южна Корея иска да е световен доставчик на оръжие

Южна Корея възнамерява да се трансформира в един от четирите най-големи снабдители на оръжие в света, съобщи президентът на страната Юн Сук-йол, предава Си Ен Ен.

``Чрез влизането сред най-големите експортьори на оръжие в света след Съединени американски щати, Русия и Франция, южнокорейската отбранителна промишленост ще се трансформира в стратегическа``, каза Юн.

През 2021 година Южна Корея е на 10-то място в света по трансфер на оръжия, съгласно Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира (SIPRI). С експорт на оръжие, оценен на 566 милиона $, Сеул е много зад експортьор номер 4 за предходната година, Италия, която е продала оръжие на стойност 1,7 милиарда $. За съпоставяне, Съединени американски щати са продали оръжие на стойност 10,6 милиарда $.

Южна Корея към този момент предприе стъпки за реализиране на своите огромни упоритости. В края на предишния месец страната подписа най-голямата си оръжейна договорка за доставка към Полша на почти 1000 танка K2, повече от 600 артилерийски единици и десетки бойни самолети. През февруари подписа договорка за 1,7 милиарда $ с Египет за доставка на самоходни гаубици K9 и транспортни средства. В края на предходната година Южна Корея подписа друга огромна договорка за доставка на K9 в Австралия.

Ако Южна Корея извърши задачата на Юн, страната ще надмине освен Италия, само че и  Китай, както и Германия, Испания, Израел и Обединеното кралство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР