Южна Корея първа пусна 5G мрежите и в страната вече

...
Коментари Харесай

Южна Корея инсталира над 200 хиляди 5G базови станции


Южна Корея първа пусна 5G мрежите и в страната към този момент има 24 млн. клиента
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от 200 хиляди 5G базови станции към този момент са конфигурирани в Южна Корея, а броят на клиентите на клетъчните мрежи от пето потомство доближи 24 милиона, съгласно настоящи данни от държавното управление на страната.

През април 2019 година Южна Корея първа в света пусна комерсиални 5G мрежи. Сега 5G покритието обгръща 85 града в страната, а към края на май броят на клиентите на мрежите от пето потомство е съвсем 24 милиона души, по данни на Министерството на науката и ИКТ.

В последните месеци абонатната база на 5G мрежите получи спомагателен подтик за напредък от появяването на нови модели 5G телефони, в това число Apple iPhone 13. Лидер по брой 5G връзки e най-големият оператор в страната SK Telecom с 11,4 милиона клиенти, следван от KT със 7,3 милиона, до момента в който LG Uplus е трети с 5,2 милиона клиенти на 5G мрежата си. Новите информационни услуги се употребяват от съвсем половината от популацията на страната.
още по темата
Операторите са уверени, че абонатната база ще продължи да пораства, подкрепена от новите, по-евтини тарифни проекти, както и от държавните начинания, които се стремят да облекчат тежестта на телефонните разноски за семействата. Освен това 47 милиона души са употребявали 4G мрежи към края на май, а още 83 256 клиенти са били свързани към виртуални оператори.

В момента 5G услугите се дават посредством неавтономни (NSA) мрежи, свързани с 4G платформата. Към края на февруари в страната са били ситуирани 202 903 броя 5G базови станции, което е 23% от общия брой 4G LTE станции в Южна Корея. Резултатите от търга за 5G честоти бяха оповестени през юни 2018 година – тогава SK Telecom и KT получиха 100 MHz ленти в обсега 3,5 GHz, а LG Uplus получи 80 MHz обсег.

През декември предходната година Министерството на науката и ИКТ разгласи желанието си да отпусне спомагателни 3,4-3,42 GHz честоти по искане на LG Uplus. Но търгът беше отсрочен през февруари, защото SK Telecom и KT не се съгласиха с изискванията: декларираният обсег от LG Uplus се оказа непосредствен до този, който е разпределен на оператора в този момент, което значи, че потреблението му ще коства на LG Uplus по-евтино в сравнение с останалите, т.е. най-малкият оператор ще има преимущество пред по-големите съперници.

Според браншовата асоциация GSMA, предходната година 5G мрежите са заемали 33% от цялата мобилна инфраструктура на страната, като се чака делът им да се усили до 73% през 2025 г.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР