Южна Корея никога не се е борила за привличане на

...
Южна Корея никога не се е борила за привличане на
Коментари Харесай

От турски зъби до корейски ботокс: Крие ли опасности медицинският туризъм

Южна Корея в никакъв случай не се е борила за привличане на гости. Въпреки това, страната може да се похвали с внушителните 17 милиона туристи годишно.

Лесно е да се разбере за какво.

Там се предлага за всекиго по нещо: без значение дали сте K-pop фанатик, почитател на пикантната улична храна, разпален откривател на исторически мистерии или просто обожател на обичайна (и доста подобаваща за Instagram) архитектура hanok, споделя Euronews.

Но на хоризонта на Сеул се появява нова наклонност, която кара туристите да се стичат всеобщо натам: ботокс.

В синхрон с манията за съвършенство тази козметична процедура става същински шлагер в столицата, където клиниките за хубост никнат като гъби и я оферират на удивително ниски цени.

Стандартите за хубост в Сеул

Стремежът към съвършен външен тип се вижда с просто око по улиците на Сеул. Повечето локални поданици носят облекла на дизайнерски марки от висок клас и са поддържани до последния подробност, като в това време внушават лежерност и успокоение.

Но културата на Южна Корея, фокусирана върху имиджа, е доста по-дълбока от първокласния дрешник. Страната има най-голям % пластични интервенции на глава от популацията, като съгласно разнообразни отчети всяка трета жена е лягала под ножа в даден миг от живота си.

Интересът към услугите на пластичната хирургия е толкоз неутолим, че цената е  изключително конкурентна – някои клиники оферират ботокс за 29 000 вона (около 20 евро).

Гангнам – родното място на хитовия едноименен сингъл на южнокорейския рапър Сай, се трансформира в сърцето на туризма за хубост в Южна Корея.



Кварталът наподобява на бетонна джунгла от пластични клиники и студиа на кожни лекари, които оферират голям брой процедури за разкрасяване, инжекции и козметична хирургия на цени, които са прекомерно положителни, с цел да са истина.

Ботокс процедурите като бързо хранене 

Muse и Lienjang Plastic Surgery са двете обичани клиники на водещи инфлуенсъри в обществените мрежи. Те са натрупали впечатляващ брой почитатели с помощта на шерването на фотоси на пациенти преди и след лекуването, както и на последните си промоции.

Но не се заблуждавайте – това не са центрове, каквито сме привикнали да виждаме в Европа или Съединени американски щати. Тук няма фешън списания, плюшени халати и класическа музика, до момента в който чакате да удари часа на прегледа или операцията ви.

Всъщност, атмосферата припомня повече на верига за бързо хранене.

Регистрирате се сами на iPad и изчаквате, до момента в който номерът ви се появи на плазмения екран над вас.

Ако желаете кафе, можете да си го извършите сами - няма да ви сервират ментов чай, до момента в който се излежавате на релакс шезлонга.

Можете да си запишете консултация на британски език, само че свободните места са лимитирани и се изчерпват бързо. Ще ви попитат какви процедури желаете, след това ще ви кажат какви са вероятните странични резултати и каква е общата цена.

Краткостта е от основно значение при тези срещи. Ще ви кажат, че би трябвало да очаквате отичане и дискомфорт, след което лицето ви ще бъде сканирано от специфичен уред. След това отивате на горния етаж, където би трябвало да се измиете с предоставените артикули за лице и да приберете движимостите си в шкафче.

Когато ви извикат, ще ви отведат в тъмно помещение, което припомня морга – безумно дълъг кулоар и лутащи се хора с обезверени физиономии, че не наподобяват задоволително съвършено.

Накрая: Влизате, получавате процедурата си и си тръгвате.

Ако към момента не ви побиват тръпки, може би медицинският туризъм за хубост на Южна Корея, е тъкмо за вас. Ако търсите по-луксозно и глезещо прекарване, би трябвало да отидете другаде, поучава Euronews.

Тънката граница на пристрастяването

Рауи Наджи е доктор от Тунис, който неотдавна е посетил клиника Lienjang в Гангнам. На 27-годишната жена e подложен ботокс на челото, филъри под очите и хиалурин за укрепване на кожата. В Европа тези процедури нормално възлизат на 1000 евро или повече. Но в Южна Корея тя ги получава за 158 евро.

" Първоначално сестра ми опита процедури за грижа за кожата преди сватбата си на същото място и имаше доста добър резултат тъй че и аз се изкуших ", споделя доктор Наджи в изявление за Euronews.

След като изчаква няколко седмици, с цел да се проявят изцяло резултатите, тя остава доста удовлетворена от крайната си визия.

" Пристрастена съм и не мисля, че ще опитам другаде с изключение на в Южна Корея. Не знаех, че е толкоз на ниска цена. Искам да заведа всичките си другари там! ", добавя младата жена.
       View this post on Instagram                      
A post shared by Dr. Raouia???? Medical Resident (@dr.raouia)

Ще се повтори ли нервността " турски зъби "
И до момента в който туризмът за хубост в Южна Корея процъфтява, опасенията за рисковете от него също нарастват.

Безопасно ли се правят тези процедури? Трябва ли инжекциите да са толкоз налични за младежите? И дали скоро европейците няма да се разхождат с изпънати лица и повдигнати вежди?

В епохата след " турските зъби " от ден на ден хора са наясно с евентуалните рискове от медицинския туризъм. Но до момента в който случаите с прекалено изпилване на зъбите до дребни костички си завоюваха скандална популярност в южната ни съседка, ботоксът стартира да се трансформира в общоприета процедура.

" Ботулиновият токсин е най-отровният невротоксин и затова може да бъде животозастрашаващ. Въпреки това, когато се ползва в дребни дози като тези, които се употребяват за ботокс, се смята, че е безвреден. ", изяснява естетичният хирург доктор Глин Естебанес от Prima Aesthetics в Честър, Англия.

Основните опасности при ботокс или други сходни процедури против бръчки, не са свързани със самото лекарство, а с лекуване, осъществено от доктор, който не е дипломиран или умел, изяснява хирургът.

Ако ботоксът не е прибавен вярно или на вярното място, могат да настъпят затруднения. Те включват зараза, проблеми със зрението, дихателни проблеми и краткотрайна асиметрия на лицето. Подобни затруднения са " редки, в случай че са в верните ръце ", добавя той.

" Ако се сложи погрешно от човек с незадоволителни знания, това може да докара до некроза на кожата, слепота или парализа на мускулите, което да докара до дисторция на лицето на пациента. ", предизвестява още той. Имайки поради това, е значимо да ревизирате клиниката си и да се уверите, че практикуващият доктор има нужната подготовка и образование.

Стандартите за хигиена в клиниките за козметична хирургия в Сеул наподобяват високи, а евентуалните странични резултати на ботокса - когато сте в верните ръце, не са толкоз страшни, колкото новите перлени бели зъби от Бодрум, да вземем за пример.

Как да бъдем в сигурност след ботокс ваканцията

Но дали е добра концепция да пътувате до която и да е страна в името на изкуствено основана хубост?

Шехзийн Ахмад ръководи клиника запластична хирургия, в Дубай и приема пациенти, пътуващи от целия свят за ботокс и други процедури. Тя поучава да се заобикалят места, където няма " строги разпореждания за сигурността на пациентите ", което е общата причина за кошмарите с турски зъби, станали вайръл наличие в интернет.

" Важно е да се уверите, че ще останете в страната след процедурата, с цел да сте сигурни, че няма да има затруднения. Този период може да варира от два дни до една седмица. ", изяснява доктор Ахмад.

Повечето клиники също по този начин предлагат да се върнете след седмица или две, с цел да се уверите, че е инжектирано задоволително количество ботокс. Те постоянно продават пакети, при които втората доза е още по-евтина.

Но в случай че всичко това ви звучи прекомерно объркващо и спорно, има елементарно решение – погледнете се в огледалото с усмивка и приемете това, което ви е дала природата.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР