Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна отвъд

...
Южна Корея може да разшири подкрепата си за Украйна отвъд
Коментари Харесай

Южна Корея загатна за възможни доставки на оръжия за Украйна

Южна Корея може да разшири поддръжката си за Украйна оттатък филантропичната и икономическата помощ, в случай че тя бъде подложена на широкомащабна офанзива против цивилни. Това съобщи южнокорейският президент Юн Сук-йел, представен от " Ройтерс ".

Думите му за първи път дават сигнал за допустима смяна в позицията на Сеул против въоръжаването на Украйна.

Преди държавното си посещаване в Съединени американски щати идната седмица Юн съобщи, че държавното управление му изследва по какъв начин да помогне за отбраната и възобновяване на Украйна, тъкмо както Южна Корея получи интернационална помощ по време на

" Ако има обстановка, която интернационалната общественост не може да толерира, като широкомащабно нахлуване против цивилни, кръвопролитие или съществено нарушаване на законите на войната, може да е мъчно да настояваме само за филантропична или финансова поддръжка ", означи Юн.

Това е първият път, когато Сеул показва предпочитание да даде оръжие на Украйна - повече от година, откакто изключи опцията за смъртоносна помощ.
 Южна Корея дава на Съединени американски щати 500 000 артилерийски снаряда
Южна Корея дава на Съединени американски щати 500 000 артилерийски снаряда

Позицията на държавното управление против даването на смъртоносна помощ за Украйна остава непроменена

Южна Корея е основен съдружник на Съединени американски щати и главен производител на артилерийски муниции. Въпреки възходящия напън от страна на западните страни за доставка на оръжия обаче, до момента тя се опитваше да избегне антагонизирането на Русия заради своите компании, разрастващи активност там, и поради въздействието на Москва върху Северна Корея.

" Вярвам, че няма да има ограничавания във връзка с степента на поддръжка за отбрана и възобновяване на страна, която е била нелегално нападната както според интернационалното, по този начин и съгласно вътрешното право. Въпреки това, като се имат поради връзките ни със страните, участващи във войната, и развиването на бойното поле, ние ще вземем най-подходящите ограничения ", увери Юн.

Следващата седмица южнокорейският водач ще посети Вашингтон за среща на върха с президента на Съединени американски щати Джо Байдън във връзка 70-ата годишнина от съюза на двете страни.
 Южна Корея към момента отхвърля да доставя оръжия на Украйна
Южна Корея към момента отхвърля да доставя оръжия на Украйна

В отговор на изказвания, че продава 100 000 артилерийски снаряда на Съединените щати

Юн уточни, че по време на срещата на върха ще се стреми към " осезаеми резултати " от напъните на съдружниците да подобрят отговора по отношение на възходящите закани от Северна Корея, която  и предходната седмица изстреля първата си междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво.

Сеул, от своя страна, ще ускори качествата си за наблюдаване и разузнаване и ще създаде " оръжия с ултрависока продуктивност и огромна мощ " , с цел да отблъсне заканите на Севера, акцентира Юн.

" Ако избухне това евентуално няма да е проблем единствено за двете страни, само че цяла Североизточна Азия евентуално ще бъде опустошена. Това би трябвало да бъде спряно ", безапелационен бе той.

На въпрос дали съдружниците биха планували азиатска версия на групата за нуклеарно обмисляне на НАТО с присъединяване на Япония, Юн отвърна, че те се концентрират върху двустранни ограничения за усилване на обмена на информация, взаимно обмисляне при изключителни обстановки и взаимно осъществяване на проектите.

През февруари Южна Корея и Съединени американски щати проведоха учения, симулиращи нуклеарна офанзива на Северна Корея, като част от напъните на Сеул да играе по-голяма роля в нуклеарната политика на Вашингтон над Севера.

По отношение на отговора на мощна нуклеарна офанзива, считам, че би трябвало да бъдат готови по-строги ограничения от тези на НАТО , настоя Юн. " Мисля, че няма огромен проблем, в случай че Япония се причисли, само че защото има огромен прогрес сред Съединени американски щати и Южна Корея, би било по-ефективно на първо време да създадем тази система сами ", добави той.
 КНДР заприказва за нуклеарна война със Съединени американски щати и Южна Корея
КНДР заприказва за нуклеарна война със Съединени американски щати и Южна Корея

Пхенян заплаши да отговори на военните им учения с " настъпателни дейности "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР